10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada CG Miliću: Kreirali smo profil kupca akcija Instituta

Izvor: Foto: RTCG

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 1

Vlada CG Miliću: Kreirali smo profil kupca akcija Instituta

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik Srđan Milić uputio je, početkom aprila, pitanje Savjetu za privatizaciju Vlade Crne Gore: zašto je odlučila da proda većinski (državni) paket akcija Instituta „Dr Simo Milošević“ i koje ciljeve tom prodajom planira da ostvari?

Bivši lider SNP traži objašnjenje odluke Vlade da državne akcije proda čak 10 miliona eura jeftinije, nego što je to, svojevremeno, namjeravala da uradi vlada premijera Željka Šturanovića? Uz to, nova Odluka o prodaji obavezuje kupca da investira pet puta manje, nego što je traženo prije jedanaest godina, na prvom tenderu!

Srđan Milić takvu prodaju smatra ekonomski i politički neprihvatljivom, nepatriotskom i – krivičnim djelom!

Iz Vlade su Miliću odgovorili da je neophodna „revitalizacija medicinske opreme, objekata za rehabilitaciju, obnova i usavršavanje medicinskog kadra“, odnosno „sveukupna modernizacija Instituta“ radi očuvanja pozicije na domaćem tržištu i povećanja konkurentnosti na inostranom.

Foto: Bokanews
Foto: Bokanews

Tender je, piše dalje u odgovoru, strukturiran tako da ispuni konkretne ciljeve: od unapređenja usluga u zdravstvenom turizmu, povećanja efikasnosti i profitabilnosti, razvoja i modernizacije, do stabilne konkurentnosti kompanije i podsticanja savremenih upravljačkih i marketinških metoda... sve u funkciji “stabilnog rasta Crne Gore kao turističke destinacije“.

Milića podsjećaju i da je ovo peti tender za prodaju većinskog paketa akcija Instituta i ukazuju da sadašnji tržišni uslovi, zbog ekonomske krize i njenih posljedica, nijesu uporedivi sa onima iz 2008. Kriza je, napominju, uzrok što tada ponuđeni uslovi za kupovinu državnih akcija Instituta, na prvom tenderu, nijesu realizovani, a svi kasniji bili su neuspješni.

Da se ne bi ponovila priča sa prethodnih tendera, „Tenderska komisija za privatizaciju je, uz asistenciju savjetnika, prethodno 'kreirala' profil budućeg investitora“! Ispitani su i mnogi drugi elementi, koji su ušli u tendersku dokumentaciju kao kvalifikacioni i minimalni iznosi koje ponuda mora da zadovolji.

Podsjetimo, Vlada je dala saglasnost da se uđe u pregovore o prodaji državnih akcija u Institu, sa podgoričkim biznismenom i političarom Žarkom Rakčevićem.

Nekadašnji potpredsjednik Vlade CG, lider SDP i neko vrijeme GP URA postao je pojedinačno najveći akcionar u „dr Simo Milošević“ nakon kupovine akcija od Vlade Srbije. Njegovo HTP „Vila Oliva“ kupilo je na Montenegroberzi, krajem avgusta prošle godine, 25% akcija Instituta što ih je posjedovala Vlada Srbije, za 2,826 miliona eura.

Rakčević je tada kazao kako je nekoliko mjeseci ranije obavijestio i Vladu Crne Gore o namjeri da od nje kupi 56% kapitala Instituta.

U ekspertskim krugovima s nevjericom je dočekana informacija o iznosu za koji je Rakčević kupio vlasnički udio Vlade Srbije. Očito je da Srđan Milić smatra kako je i Vlada Crne Gore spremna da većinski paket akcija Instituta proda daleko ispod vrijednosti!?

U nastavku pročitajte kompletan odgovor.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Rade

Nista isplativije nego biti zrtva rezima u Crnoj Gori. Od NVO, preko kancerna Vesti, do Žake i slicnih tajkuna.