Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prvi potencijalni projekat za ekonomsko državljanstvo na sjeveru Crne Gore

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Prvi potencijalni projekat za ekonomsko državljanstvo na sjeveru Crne Gore

Ministarstvu održivog razvoja i turizma već je prijavljen jedan projekat za ekonomsko državljanstvo, a posebno me raduje što je projekat na sjeveru Crne Gore, u Kolašinu, naveo je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, na desetom festivalu investicija FREI 2019 koji se održava u Budvi.

Davidović je istakao da je javni poziv za projekte za sticanje ekonomskog državljanstva u oblasti turizma raspisan u februaru ove godine i da je otvoren do kraja 2021.

"Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno veličine investicije, broja radnih mjesta i finansijske mogućnosti investitora da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahtijeva ozbiljne i
opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama"- naglasio je Davidović.

On je naveo da realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, nove partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Kako je dodao, projekti u oblasti turizma mogu biti hoteli sa najmanje 5 zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Što se tiče hotela koji se nalaze na sjeveru, potrebno je da imaju najmanje četiri zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrijednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona eura a na sjeveru 5 miliona eura.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević istakao je da očekuje da će ovaj program ubrzati ekonomski i regionalni razvoj i privući nove strane investicije.

"Kroz nove turističke, poljoprivredne i prerađivačke kapacitete, otvoriće se nova radna mjesta, a to će uticati i na povećanje životnog standarda u zemlji. Realizacijom ovakvih projekata, Crna Gora će ujedno i ispunjavati zahtjevne ekonomske kriterijume iz naše evropske agende"- rekao je Medojević.

On je naglasio da postoje dva kriterijuma za aplikante. Ukoliko ulažu u projekte na primorju ili u Podgorici, minimalno ulaganje je 450.000 eura, dok je na sjeveru minimalno ulaganje 250.000 eura.

Pored ulaganja u projekat, aplikanti su dužni da uplate 100.000 eura donacije na račun države, što će
se namjenski koristiti za razvoj manje razvijenih područja. Uskoro se očekuju prvi aplikanti, kada agenti za posredovanje i provjeru međunarodnih sposobnosti dobiju licence.

Direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milanka Baković, navela je da se dodjela državljanstva uvijek ogleda u interesima Crne Gore i to naučnim, kulturnim i sportskim interesima. Ipak, kako je istakla, to nije bilo dovoljno kada je u pitanju privredni i ekonomski interes, pa su utvrđeni kriterijumi za ekonomsko državljanstvo.

"Diskreciono pravo ministra unutrašnjih poslova za saglasnost za pokretanje upravnog postupka za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da se moraju ispuniti svi uslovi i pribaviti potrebna mišljenja nadležnih organa, kada se obavještava i Sekretarijat za razvojne projekte"- naglasila je Baković.

Takođe, da bi se ustanovilo da li aplikant ispunjava propisane uslove, vrše se i provjere lica preko Agencije za nacionalnu bezbjednost, Interpol-a i Europol-a. Ukoliko se ustanovi da je u postupku aplikant ili agent dao netačne podatke, tada se pokreće postupak za gubitak ekonomskog državljanstva i aplikant nema pravo na povraćaj već uloženih sredstava. Samo punoljetna lica stiču državljanstvo a da se ne moraju odreći prethodnog državljanstva, ali i da oni koji nisu dobrodošli u zemlje Evropske unije neće biti dobrodošli ni u Crnu Goru.

Davidović o turističkoj sezoni

Govoreći o rezultatima u turizmu Damir Davidović je naglasio da, prema trenutnim rezultatima i projekcijama, vjeruje da ćemo premašiti prošlogodišnje rezultate i da ćemo biti na nivou od oko 2,5 miliona turista i preko 14 miliona noćenja. On je istakao da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast u kolektivnom smještaju od 40 odsto ili oko 35 hiljada više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Ostavi komentar

0/300