Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sjutra nova aukcija državnih obveznica

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Sjutra nova aukcija državnih obveznica

Na Montenegroberzi će sjutra i u utorak biti održana aukcija za prodaju druge tranše državnih obveznica u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta.

Iz Montenegroberze je saopšteno da ukupna emisija iznosi 140 miliona EUR, a njena druga tranša 115,38 miliona.

„Obveznice druge tranše emituju se u ukupnoj količini od 115,38 hiljada obveznica, čija je nominalna vrijednost hiljadu EUR po obveznici, a rok dospjeća pet godina, odnosno 2024. godine“, kazali su iz Montenegroberze.

Oni su objasnili da se radi o dužničkoj dugoročnoj obveznici, kao i da će vlasnicima biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

„Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu od tri odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila naredne godine“, rekli su iz Montenegroberze.

Obveznice će biti emitovane u skladu sa odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada i rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, koje je odobrila Komisija za tržište kapitala.

Simbol trgovine je GB2-2024.

Tokom prve emisije obveznica, koja je realizovana krajem aprila, emitovane su dvije serije od 140 miliona EUR i 50 miliona EUR, na period od pet i sedam godina.

Od petogodišnje emisije je realizovano oko 25 miliona EUR, dok je sedmogodišnja emisija otkupljena u punom iznosu.

Ostavi komentar

0/300