15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski proizvođači se u Kolašinu sastali sa trgovcima i hotelijerima

Ekonomija

Comments 0

Crnogorski proizvođači se u Kolašinu sastali sa trgovcima i hotelijerima

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Privredna komora je, danas u kolašinskom hotelu Bianca, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom, organizovala susret proizvođača sa hotelijerima i predstavnicima trgovačkih lanaca, saopšteno je iz PK.

Manifestacija je, kako navode, održana sa ciljem da se doprinese afirmaciji, te boljoj pozicioniranosti crnogorskih proizvoda i usluga na domaćem tržištu i promovišu nagrađeni na nedavnom Novosadskom sajmu poljoprivrede.

"Crnogorski proizvođači su ove godine postigli zapažen uspjeh na najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Izuzetan kvalitet proizvoda 36 kompanija iz naše države zavrijedio je 163 nagrade sajma, 34 više nego 2018. Najveću nagradu za kvalitet - Veliki šampionski pehar, drugu godinu zaredom osvojila Mljekara Srna, a isto priznanje, samo u kategoriji vina, pripalo je Podrumu Delić SPG iz Herceg Novog. Plantaže 13. jul su osvajanjem prestižne nagrade „Lider u vinarstvu u regionu“ još jednom potvrdile status omiljenog brenda u očima potrošača sa ovih prostora. Dimljeni i sušeni proizvodi sa Cetinja otišli su iz Novog Sada sa 52 nagrade. Mali proizvođači vina, kao i jakih alkoholnih pića zavrijedili su po 34 priznanja, pčelari 11, a nagrada nije izostala ni za brašno iz Pljevalja. Svi laureati su dodatno afirmisali Crnu Goru kao zemlju hrane i pića vrhunskog kvaliteta, proizvoda koji su neizostavni dio naše turističke ponude", navode se u saopštenju.

U ime organizatora govorili su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, generalni direktor Direktorata za razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, direkorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević. Izvršna direktorica kompanije 13. jul Plantaže Verica Maraš, predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade Dragan Bokan i predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Purko Ivančević, koji je i direktor hotela Adria, obratili su se učesnicima skupa u ime privrednika.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da uspjeh naših učesnika na međunarodnom sajmu u Novom Sadu, vodećem u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, te respektabilan broj nagrada koje su osvojili, potvrđuje da crnogorski proizvođači imaju ponudu koja može odgovoriti potrebama zahtjevnih tržišta i konkurencije.

"Izražavam poštovanje, prije svega, prema vašim naporima da unaprijedite sopstvenu proizvodnju, podignete na najviši nivo kvalitet vaših proizvoda, čuvajući prepoznatljivost domaćih karakterističnih ukusa, a istovremeno ispunjavajuću zahtjevne standarde savremene prerade i proizvodnje", rekao je Golubović.

Istakao je, kako dodaju, da je Privredna komora Crne Gore veoma posvećena promociji domaćih proizvoda i nastojanjima da budu što je moguće više zastupljeni u trgovinama i ugostiteljsko-hotelskim objektima, a rezultati tih napora su vidljivi. Već desetu godinu realizuje projekat Dobro iz Crne Gore, kojim se promovišu kvalitetni crnogorski proizvodi. Značajan broj nosilaca ovog kolektivnog žiga ima dugu tradiciju i proizvode uspješno pozicionira na crnogorskom i tržištu Regiona. Prethodne godine su prepoznatljivost i pozicija crnogorskih proizvoda, ne samo kod domaćih potrošača, već i kod brojnih turista, podignuti na značajno viši nivo, kroz projekte „Kupujmo domaće“ i „Domaći ukusi“, koji imaju temelje u sinergetskom djelovanju privrede i Vlade.

Golubović kaže da je zbog naglašenog disbalansa Crne Gore u spoljnotrgovinskom poslovanju, neophodna veća afirmacija, te bolja zastupljenost i pozicioniranje domaćih proizvoda na našem tržištu.

"Većom kupovinom domaćih proizvoda stvaraju se nove mogućnosti za intenzivnija ulaganja, uvođenje novih standarda i podizanje nivoa konkurentnosti samih proizvođača, ali i privrede u cjelini", naveo je on.

Dodaje da ovaj proces obavezuje proizvođače da unapređuju tehničko-tehnološke procese, usvajaju nove standarde i uz adekvatne marketinške aktivnosti isporučuju tržištu proizvode visokog kvaliteta, cjenovno konkurentne. Ovo nije jednostavan posao, čega su svjesni proizvođači, turistički, ugostiteljski i trgovinski poslenici, imajući u vidu da su suočeni sa konkurencijom mnogo razvijenijih ekonomija.

"Raduje me da Vlada, kao naš partner, smatra da započeti projekti treba da se nastave i još intenzivnije podstiču jačanje konkurentnosti domaće privrede. Siguran sam da će ne samo proizvođači, već i trgovci i hotelijeri, koji su bili pouzdan i istrajan partner u ovim projektima, nastaviti da daju očekivani doprinos budućim uspjesima", kaže prvi čovjek Komore.

Zajedničke aktivnosti usmjerene na kvalitetniju promociju domaće privrede, započete u 2018. godini, daju rezultate, dodaju u saopštenju. Privredna komora i Vlada Crne Gore, uz dragocjenu pomoć Investiciono razvojnog fonda i Nacionalne turističke organizacije, pripremali su i realizovali nastupe privrednika na zajedničkim štandovima, bez dodatnih troškova za kompanije.

Naredni sajam je u septembru u Celju, gdje je Crna Gora zemlja partner. Riječ je prestižnoj međunarodnoj izložbi, koja baštini pet decenija dugu tradiciju.

"Prezentovaćemo domaće robe i usluge i pokazati u najbojem svjetlu sve osobenosti naše kulture i tradicije. Zbog toga vas pozivam da nam pomognete u namjeri da i na ovom sajmu kvalitet naših proizvoda i usluga približimo što većem broju potrošača, da zajedničkim snagama otvorimo vrata velikih tržišta i omogućimo da uspostavite plodonosnu saradnju sa partnerima iz Slovenije i drugih zemalja učesnica", rekao je Golubović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, prenio je utisak nakon višednevne posjete sjeveru države.

"Svjedoci smo iskoraka crnogorske poljoprivrede i probuđene energije sjevera", kazao je Simović.

On je čestitao nagrađenima na Sajmu u Novom Sadu uz uvjerenje da će u narednom periodu priznanja crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima biti još brojnija. Uspjeh je veći s obzirom na to da je postignut u svim sektorima agrara, naglašava potpredsjednik Vlade.

On je apelovao da se uspostavi partnerska, iskrena i kontinuirana saradnja najprije u sektoru agrara, a zatim i sa turizmom, te trgovinom.

"To je uslov i formula zajedničkog napretka. Svi zajedno nastavljamo pobjedničkim putem, da doprinosimo ekonomskom razvoju, dobrobiti vaših kompanija i zaposlenih, te otvaranju novih radnih mjesta", smatra Simović.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić ocijenila je da je broj nagrađenih crnogorskih proizvoda na međunarodnim sajmovima iz godine u godinu sve veći, što govori u prilog boljoj zastupljenosti naše hrane na regionalnom tržištu.
Podsjetila je da je radi veće povezanosti proizvođača hrane sa turističkom privredom pokrenuta kampanja „Dobro. Bolje. Domaće“.

"Tokom ove turističke sezone imaćemo dobru posjećenost i veću prodaju domaćih proizvoda", rekla je Radak Kukavičić.

Ona je pozvala domaće proizvođače da uzmu učešće u regionalnim sajmovima i tako doprinesu afirmaciji svojih proizvoda na većim tržištima.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a dr Zoran Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog uspjeha naših privrednika u Novom Sadu,

"Time se doprinosi ekonomskom razvoju, a to je i podsticaj mladim ljudima da uđu u preduzetničke vode i bave se biznisom", kazao je Vukčević.

Od 2010. godine IRF je u crnogorsku ekonomiju uložio 850 miliona eura, od čega u 2018. 209 miliona eura.

"Trend povećanih ulaganja nastavljamo i ove godine, pa smo za pet mjeseci 2019. uložili 101 milion eura u privredu, što je 31 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Nastavićemo da podržavamo crnogorsku privredu da bude još uspješnija, i doprinosimo boljoj valorizaciji resursa kojima Crna Gora raspolaže",kazao je Vukčević.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović ističe da je rezultat na Novosadskom sajmu utoliko veći što su ga postigli predstavnici jedne od dvije naše najznačajnije privrede grane – poljoprivrednici.

"Zrela je situacija i pravi trenutak da se poljoprivredna proizvodnja i turističke usluge snažnije povežu i ostvare najbolji sinergetski efekat. U 2019. godini očekujemo 14 miliona noćenja turista, a to znači da će biti posluženo 40 miliona obroka", kazao je Davidović.

On je saopštio da je za četiri mjeseca ove godine Crnu Goru posjetilo 60.000 gostiju više nego prošle, što je rast od tri odsto.

"Hrana treba da bude motiv da turisti dođu u Crnu Goru. Priznanja na sajmu pokazuju da takav kvalitet imamo, a cilj nam je da ga podignemo na još viši nivo. U tome možete računati na podršku Vlade", rekao je Davidović.

Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, čestitao je proizvođačima na većem broju nagrada nego na sajmu 2018. godine.

"To govori da crnogorski proizvođači imaju prepoznatljiv kvalitet proizvoda, ne samo za domaće kupce, već i za regionalno i međunarodno tržište", kazao je Babić.

Istakao je zadovoljstvo što je ovo ministarstvo bilo jedna od institucija koje su podržale predstavljanje privrednika na sajmu u Novom Sadu, kako bi njihovi proizvodi bili vidljiviji. Ukazao je na dobru saradnju sa trgovinskim lancima na projektu “Kupujmo domaće”, a očekuje jednako kvalitetnu i sa hotelijerima na realizaciji projekta “Domaći ukusi”.

On je kazao da Ministarstvo u 2019. realizuje Program podrške razvoja konkurentnosti koji ima 10 programskih linija i vrijedan je 1,6 miliona eura.

"Broj kompanija koje podržavamo je 10 odsto veći nego u 2018. kada smo otvorili novih 18.000 radnih mjesta", kazao je Babić, dodajući da raduje sve veći stepen društveno odgovornog poslovanja crnogorskih kompanija.

U ime nagrađenih, direktorica kompanije 13. jul Plantaže Verica Maraš kazala je da uspjeh crnogorskih proizvođača na renomiranom Novosadskom sajmu pokazuje da je kvalitet domaćih proizvoda sve veći, a dokaz je i značajnih potencijala crnogorske poljoprivrede. Zahvalila je Privrednoj komori, ministarstvima, IRF-u i NTO-u što su omogućili zajednički nastup domaćim proizvođačima, ukazavši da su ovakve smotre put da, naročito mali proizvođači lakše dođu do tržišta, razmijene poslovna iskustva i unaprijede saradnju sa kolegama iz regiona.

"Posebno raduje uspjeh vinogradarsko-vinarskog sektora u Novom Sadu. Plantaže su još jednom potvrdile kvalitet i liderstvo na veoma važnom tržištu regiona. Dobar glas vina Plantaža odzvanja i u svijetu, pa smo sa nedavne globalne smotre Dekanter u Londonu ponijeli sedam zlatnih medalja", rekla je Maraš.

Potvrda kvaliteta crnogorskih proizvoda daje vjetar u leđa poljoprivrednicima da jače doprinesu razvoju crnogorske privrede. Maraš se obratila HOREKA sektoru i trgovinskim lancima apelom da se uz njihovu podršku dodatno osnaži pozicija domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu, jer će to doprinijeti rastu ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i kvalitetnijem životu naših građana.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Voli Trade Dragan Bokan ističe da trgovinski sektor izuzetno obradovao uspjeh crnogorskih poljoprivrednih proizvođača u Novom Sadu.

"Voli vjeruje u domaće proizvođače i njihove proizvode. U 2018. godini smo 800 tona uvećali otkup crnogorskih poljoprivrednih proizvoda, što je 20 odsto više nego prethodne. U 2017 smo otkupili domaćih proizvoda u vrijednosti 2,5 miliona, a u 2018. za 3,1 miliona eura. Promet domaćih proizvoda u 2017. bio je 31 miliona eura, a godinu kasnije 35 miliona, što 11,6 odsto više", kazao je Bokan.

On je naveo da je na poljoprivrednom gazdinstvu ove kompanije prošle godine proizvedeno 200 tona hrane, a u planu je da se zasadi povećaju za tri hektara.

Najavio je da će Voli za 15 dana pustiti u pogon novi otkupni centar u Šasu.

Bokan je ukazao na problem deficita između proizvodnje hrane i potreba trgovine, naročito tokom ljetnje sezone, što je moralo da bude pokriveno uvozom.

Pozvao je poljoprivrednike da uspostave koordinaciju sa trgovinskim lancima, kako bi diversifikovali proizvodnju u skladu sa potrebama tržišta.

"U domaćoj trgovini poljoprivredni proizvođači imaju podršku i oslonac za razvoj i to treba da iskoriste kako bi unaprijedili svoje proizvode u skladu sa zahtjevima savremenog tržišta", zaključio je Bokan.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Dragan Purko Ivančević izrazio je zadovoljstvo zbog nagrada koje su dobili poljoprivrednici u Novom Sadu, jer je time prepoznat kvalitet crnogorskih proizvoda.

"Nije dovoljno da turistički proizvod temeljimo na prirodnoj, kulturnoj i istorijskoj baštini. Nema turističkog proizvoda bez poljoprivrednog proizvoda. Potrebno je da zapošljavamo naše (kadrove) i trošimo naše (proizvode)", rekao je Ivančević.

On je ukazao na benefite izvoza poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu, preko turizma i ugostiteljstva.

"Treba zajedno da radimo na kvalitetu, kvanititetu i kontinuitetu naših proizvoda kako bismo mogli da snabdijevamo hotelijere i ugostitelje tokom cijele godine", rekao je Ivančević.

Ukazao je na potrebu standardizovanja crnogorske poljoprivredne proizvodnje, što je jedan od zahtjeva i velikih turoperatora, bez kojih je nemoguće planirati sedmomjesečnu ljetnju sezonu.
Susreti proizvođača sa hotelijerima i predstavnicima trgovinskih lanaca okončani su degustacijom nagrađenih proizvoda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR