11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbrku oko prosječne plate prave porezi i doprinosi

Izvor: Foto: Antena M

Ekonomija

Comments 0

Zbrku oko prosječne plate prave porezi i doprinosi

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ključna razlika između podatka o prošlogodišnjoj prosječnoj zaradi Poreske uprave (PU) od neto 432 eura i Monstata od 511 eura je u metodologiji. Podaci PU odnose se samo na zarade za koje su plaćeni porezi i doprinosi, a Monstata na zarade koju je isplatio poslodavac u posmatranom mjesecu, bez obzira na to da li su prijavljeni Poreskoj upravi i bez obzira na to da li su plaćeni porezi i doprinosi na njih, kazala je za Pobjedu direktorica Monstata Gordana Radojević.

“Osim ove, postoji niz metodoloških razlika, kao što su: metod i svrha prikupljanja podataka, period na koji se isplaćena zarada odnosi, tretman naknada zbog privremene spriječenosti na rad i niz drugih. Zbog toga je potrebno praviti razliku između administrativne (registrovane) prosječne zarade PU i anketne prosječne zarade Monstata, kao što pravimo razliku između administrativne (registrovane) i anketne nezaposlenosti i zaposlenosti”, rekla je Radojević.

Prosječnu zaradu Monstat, shodno međunarodnoj metodologiji, dobija anketnim istraživanjem na reprezentativnom uzorku, u kojem privredna društva mjesečno dostavljaju popunjene upitnike u kojima navode broj zaposlenih i sumu isplaćenih zarada. Ovim upitnikom se ne prikupljaju podaci o tome da li su poslodavci platili poreze i doprinose, i da li je cijela masa isplaćenih zarada prijavljena Poreskoj upravi. Istraživanje se realizuje na uzorku, jer nije moguće obuhvatiti sve poslovne subjekte, odnosno mjesečno vršiti popis privrede.

“Ipak, imajući u vidu potrebe korisnika za administrativnom prosječnom zaradom, Monstat u saradnji sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija testira mogućnost obračuna prosječne zarade korišćenjem administrativnih izvora, što je i definisano Godišnjim planom istraživanja za 2019. godinu. Kada baza podataka Poreske uprave bude sadržala sve elemente za obračun administrativne zarade shodno međunarodnoj metodologiji, Monstat će pored anketne objavljivati i admnistrativnu prosječnu zaradu, kao što radi u slučaju zaposlenosti i nezaposlenosti”, objasnila je Radojević.

U parlamentu je protekle sedmice saopšteno da je, po podacima PU, prosječna bruto zarada u januaru 2019. 652, februaru 637, a martu 714 eura, što je niže od podataka koje saopštava Monstat.

“Imajući u vidu da je misija PU da naplaćuje javne prihode, jasno je zbog čega objavljuju samo prosječnu zaradu za koju su plaćeni porezi i doprinosi. Poreze i dopinose koji nijesu plaćeni PU prepoznaje kroz poreski dug, pa stoga osnovicu, odnosno zaradu za koju su obračunati porezi i doprinosi, ali ne i plaćeni, ne uključuje u obračun prosječne bruto zarade. To znači da se, sa stanovišta obaveza PU, podatak o prosječnoj bruto zaradi može smatrati tačnim s ciljem evidencije onih koji izmiruju obaveze, ali ne može se smatrati tačnim odnosno potpunim i za potrebe obračuna zvanične statistike prosječne zarade, shodno međunarodnoj metodologiji. Stoga, Monstat u obračunu prosječne zarade uzima u ozbir zaradu koju je poslodavac isplatio zaposlenom, bez obzira na to da li je platio poreze i doprinose i da li je u potpunosti prijavio PU”, ukazala je Radojević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR