11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bušotine u februaru: Da li imamo naftu znaćemo sredinom naredne godine

Ekonomija

Comments 0

Bušotine u februaru: Da li imamo naftu znaćemo sredinom naredne godine

Izvor: Vikend novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Početkom februara planirano je da počne bušenje na dvije lokacije u crnogorskom podmorju, koje istražuju kompanije Eni i Novatek i Energan, kazao je direktor Uprave za ugljovodonike, Vladan Dubljević.

On je na skupu Privredne komore i Strukovne komore mašinskih inženjera pri Inženjerskoj komori, kazao da će jedna bušotina tražiti naftu na dubini od 6,5 kilometara, a druga gas na 1,5 kilometara.

“Da li ćemo imati naftu i gas znaćemo sredinom naredne godine. Uprava iščekuje rezultate snimanja koji će utvrditi mjesto bušenja, a naredne sedmice doći će brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja”, dodao je.

Dubljević smatra da Crna Gora treba da ima proizvodnju i nafte i gasa, jer je međunarodna agencija Mackenzie Boothe našu zemlju svrstala među 20 najperspektivnijih vjerovatnih novih nalazišta ugljovodonika.

“Naftne kompanije koje se bave istraživanjem mnogo rizikuju, ali zato ostvaruju i veće rezultate nego one koje bave trgovinom ugljovodonicima. Eni i Novatek su, za potrebe seizmičkih istraživanja crnogorskog podmorja, tokom novembra i decembra prošle izdvojili 2,1 milion eura samo za gorivo”, precizirao je on.

On smatra da je veoma bitno da države mudro upravljaju ugljovodonicima, jer je riječ o resursu koji se troši, a koji će još dugo biti nezamjenljiv, bez obzira na alternativne izvore energije koji su sve zastupljeniji.

Potpredsjednik PKCG, Danilo Gvozdenović, istakao je kvalitetnu saradnju sa Inženjerskom komorom i najavio da će partnerstvo tih asocijacija biti još intenzivnije.

Predsjednik Inženjerske komore, Srđan Laković, ocijenio je da stručni skup sa osvrtom u prošlost i pogledom u budućnost “doprinosi prepoznavanju pravaca djelovanja u toj oblasti”.

Takođe je istakao spremnost tog esnafskog udruženja da doprinese kreiranju kvalitetnih zakonskih rješenja, naglašavajući potrebu implementacije međunarodnih standarda u domaću legislativu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR