Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Oko 90 učenika na praksi, veći dio će ostati

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Oko 90 učenika na praksi, veći dio će ostati

U hotelu “Splendid” i Montenegro stars grupi trenutno je oko 90 učenika na praksi, a plan je da veći dio ostane, ukoliko bude bio zainteresovan, saopštio je suvlasnik Montenegro stars hotelske grupe Žarko Radulović u izjavi u okviru kampanje “Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama”.

“Podržavamo kampanju “Stručno je ključno”. Imamo čak 90 učenika koji kod nas obavljaju praksu. Veliki dio će ostati ovdje da radi, a jedan dio će sigurno naći odmah negdje drugo posao. Ja im poručujem da sanjaju i ostvare san da jednog dana budu preduzetnici i imaju svoje restorane, jer sam siguran da će, poslije ovakve prakse i ovakvog školovanja, imati uspješne karijere", kaže Radulović.

Obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja trenutno čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 obrazovnih programa u četvorogodišnjem trajanju. Po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19.036 učenika.

U dualni oblik obrazovanja je u školskoj 2018/2019. godini uključeno 577 učenika, a očekuje se da ih naredne godine bude preko 800. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavca. Dakle, u dualnom obrazovanju učenik uči uz rad. Ministarstvo prosvjete i poslodavac obezbjeđuju naknadu učenicima.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi u kojoj konkuriše za upis u prvi razred. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca za obrazovanje učenika u dualnom obliku obrazovanja. Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. I učenici drugog i trećeg razreda mogu sa školskog preći na dualni oblik obrazovanja, naravno ako postoji interesovanje poslodavaca.

Ostavi komentar

0/300