14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi poziv za dodjelu grantova

Ekonomija

Comments 0

Novi poziv za dodjelu grantova

Izvor: Mina bussines

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) objavio je novi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu u iznosu od 750 hiljada eura.

Poziv je objavljen kao dio projekta RCC-a za razvoj i promociju turizma kojeg finansira Evropska unija (EU), čija je ukupna vrijednost bespovratnih finansijskih sredstava, odnosno grantova 1,62 miliona eura.

„U sklopu ovog drugog ciklusa na raspolaganju je 750 hiljada EUR za sprovođenje oko 14 pilot projekata pojedinačne vrijednosti do 54 hiljade eura“, navodi se u saopštenju.

Cilj programa dodjele bespovratnih finansijskih sredstava RCC-a je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svijetu, dovođenje većeg broja posjetilaca na Zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma.

„U tu svrhu sredstva koja će se dodijeliti u okviru drugog poziva koristiće se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga duž nove tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju trenutno radi, a to su Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staze za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma“, precizira se u saopštenju.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu kazala je da je region zajedno jači, što važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast.

„Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije. Turizam, naime, već čini 14 odsto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Više od 12 miliona turista posjetilo je region prošle godine“, podsjetila je Bregu.

Prema njenim riječima, to je i razlog zašto intenzivno rade na razvoju zajedničke regionalne turističke ponude i nadopunjavanju napora koje ulažu vlade, posebno u turističkim nišama kulturološkog i avanturističkog turizma.

„Naši ciljevi su jednostavni. Želimo da napravimo atraktivniju turističku ponudu koja će privući više turista u region i dovesti do ostvarivanja veće dobiti i zapošljavanja većeg broja ljudi u turizmu“, kazala je Bregu.

Ona je kazala da projekat RCC-a za razvoj i promociju turizma radi na široj perspektivi, a program dodjele bespovratnih finansijskih sredstava omogućava vlastima na lokalnom nivou, nevladinim organizacijama i razvojnim agencijama da se angažuju u turizmu i doprinesu razvoju zajedničke regionalne ponude kroz provođenje aktivnosti kojima će se poboljšati kvalitet usluga i turističke infrastrukture na lokalnom nivou.

„RCC će, u cilju pružanja dovoljno informacija o drugom pozivu svim zainteresovanima, od sjutra do 20. juna organizovati niz informativnih dana u svih šest ekonomija Zapanog Balkana“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR