11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bregu: Više iskoristiti regionalni ekonomski prostor

Izvor: Foto: RCC/Vedran Kurtes

Ekonomija

Comments 0

Bregu: Više iskoristiti regionalni ekonomski prostor

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu obratila se danas liderima iz Jugoistočne Evrope na samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope.  

"Zahvaljujem Bosni i Hercegovini na izvrsnoj saradnji tokom prethodne godine kada su predsjedavali Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i na njihovom doprinosu u vođenju i jačanju regionalne saradnje kroz Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi, te želim čestitati predstojećem predsjedavajućem Kosovu i reći da se radujemo nastavku našeg rada na zajedničkim ciljevima regionalne saradnje. Čini se da svijest da smo zajedno jači prevladava,“ rekla je Bregu u svom obraćanju na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi danas u Sarajevu.

„Kao što sam rekla prošle sedmice u Poznanju, i ponovila juče, još jednom ističem prijeku potrebu da se regionalni ekonomski prostor više iskoristi. Tok robe, usluga, kapitala i ljudi i dalje nailazi na prepreke, a mi kasnimo u oblastima povezanosti, digitalizacije i inovacija.

Potrebno nam je da regionalni ekonomski prostor postane u potpunosti funkcionalan, da poslovne transakcije budu jednostavnije, brže i jeftinije, da se ulože politički napori da se građanima Zapadnog Balkana omogući slobodno kretanje uz ličnu kartu i otklone strukturalne prepreke trgovini i investicijama.

Krajnje je vrijeme da se promijeni odgovarajući mehanizam sličan šengenu kako bi se omogućilo putovanje u cijelom regionu i otvorio put za postepeni prelazak na slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana,“ rekla je Bregu i dodala da „s obzirom na trenutni kontekst u pogledu različitih prepreka trgovini, transportu i kretanju, za nas je jasno da se region treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu kojim će se ta pitanja riješiti, a Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da preuzme odgovornost.“

Učesnici samita potvrdili su zajedničku Deklaraciju kojom se potvrđuje evropski put regiona, s obzirom da je evropska integracija regiona u najboljem interesu kontinenta, navedeno je u saopštenju. 

"Učesnici su posebno pohvalili ulogu Vijeća za regionalnu saradnju i njegov neumoran rada na održivosti regionalnog napretka i povjerili ovoj organizaciji mandat da na svaki mogući način nastavi sa radom na polju regionalne povezanosti.

S obzirom da uskoro ističe period važenja strategije „Jugoistočna Evropa 2020“, Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi od Vijeća za regionalnu saradnju očekuje da pripremi viziju strategije Jugoistočne Evrope nakon 2020. godine u skladu sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030", dodaju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR