7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rajnke u Herceg Novom: Biće dosta prilika za zajedničke projekte

Izvor: Foto: Opština Herceg Novi

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Rajnke u Herceg Novom: Biće dosta prilika za zajedničke projekte

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Američka ambasada otvorena je za saradnju sa Opštinom Herceg Novi, a mogućnosti za razmjenu su brojne, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima.

Kako je kazala juče, tokom svoje prve zvanične posjete, nada se unapređenju partnerstva sa Herceg Novim, kao gradom koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj američkih državljana, i vjeruje da će u budućnosti biti dosta prilika za povezivanje i zajedničke projekte, saopšteno je iz lokalne uprave. 

Ambasadorka Rajnke izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije projekta izgradnje Dnevnog centra, koji je donacija Komande američkih snaga za Evropu, kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Američkoj ambasadi u Podgorici.

Ona je kazala da se radi o dobrom primjeru saradnje, te da se raduje što će ovaj projekat omogućiti edukaciju djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

"Cilj nam je da pomognemo da se izgrade mostovi povjerenja i prijateljstva", poručila je Rajnke.

Takođe, ambasadorka Rajnke se interesovala za razvoj nautičkog i kruzing turizma i mogućnosti koje postoje u toj oblasti, kao i za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja kroz različite projeke i razmjene, navedeno je u saopštenju. 

Predsjednik Opštine Stevan Katić informisao je ambasadorku o aktuelnim projektima, te planiranim i investicijama koje se realizuju na području Herceg Novog, kao grada koji se ubrzano razvija.

"Lokalna uprava je usmjerena na poboljšanje infrastrukture i poboljšanje uslova za život građana, te dobru komunikaciju sa investitorima", kazao je Katić.

Govoreći o potencijalima za razvoj, apostrofirao je poluostrvo Luštica kao zonu koja je veoma atraktivna za investitore. Kazao je da Opština aktivno učestvuje u postupku izrade projekata za vodovodnu i putnu infrastrukturu ovog dijela opštine, na kojem je u toku i realizacija projekta jedne američke kompanije.

Upoznajući ambasadorku sa glavnim izazovima u funkcionisanju lokalne uprave, Katić je izrazio nezadovoljstvo komunikacijom sa državnom vlasti, od koje vrlo često zavise značajni projekti, kao i novim zakonskim rješenjima koja otežavaju funkcionisanje i smanjuju autonomiju lokalnih uprava, dodaju u saopštenju iz Opštine Herceg Novi. 

"Kao značajne temu naveo je saobraćajni problem sa kojim se suočavaju svi gradovi Boke Kotorske, te problem gužvi na graničnim prelazima koji je osnovni razlog negodovanja turista. Osim toga, informisao je o lošim privatizacionim aranžmanima koje je država sprovela u Herceg Novom, njihovim efektima na privredu grada i aktuelnim statusom.

Katić je istakao da je lani evidentirano 59% više noćenja američkih turista u odnosu na godinu ranije, što pokazuje da je naš grad izuzetno atraktivna destinacija. Turistička ponuda je značajno unaprijeđena otvaranjem novih smještajnih kapaciteta visoke kategorije, a grad ne zaostaje ni kada je u pitanju kulturna ponuda.

Usvajanjem PUP-a, a potom i izradom Strategije razvoja grada, kao i aktivnostima u cilju unapređenja gradske infrastrukture, Herceg Novi nastavlja da ostvaruje preduslove za uspješna buduća ulaganja među kojima će, nada se Katić, biti i ona američkih kompanija. Kao značajne projekte izdvojio je izgradnju autobuske stanice, javnih garaža, deponije, sportskih objekata, koji će se naći u Mapi investicija i predstavljaju odličnu mogućnost za sklapanje javno-privatnih partnerstava", saopšteno je iz Opštine. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR