10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotorska Skupština usvojila budžet za 2019.

Izvor: Foto: Skala radio

Ekonomija

Comments 0

Kotorska Skupština usvojila budžet za 2019.

Izvor: Skala radio

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nakon šest i po mjeseci i blokade kotorske Skupštine, danas su odbornici vladajuće koalicije u Kotoru njih 17, bez odbornika opozicije, usvojili budžet Opštine koji je projektovan na iznos od 20.681.600 eura.

Izvorni prihodi participiraju u ukupnoj strukturi prihodne stane sa preko 16 miliona eura, a u odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen oko 700.000 eura, prenosi Skala radio. 

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je pomenuo veoma važnu odluku koja je danas usvojena, a bila je, kako smatra, zapostavljena u prethodnom periodu.

Riječ je o Odluci o naknadi za iskorišćavanje kulturnih dobara, kako bi se ubrali prihodi po ovom osnovu.

"Uslijed neusvajanja budžeta u prethodnom periodu nijesu donešena dva osnovna planska dokumenta, a tiču se Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Programa uređenja prostora, zbog čega je stao razvoj opštine", kaže predlagač budžeta Aprcović.

Tek je prije nekoliko dana nova vlast dobila ova dva dokumenta koja su danas usvojena u formi nacrta.

Narednih dana, rekao je Aprcović, predstavnici opštine će obići mjesne zajednice i oslušnuti građane i njihove potrebe.

"Nakon ovih aktivnosti u narednih 15 dana okončale bi se javne rasprave i utvrdio Program rada Direkcije i Program uređenja prostora u okviru planiranog utroška sredstava kako bi se počeli baviti onim što se može uraditi do kraja tekuće godine", rekao je on.

Imaćemo brzo presjek do 31. avgusta sa javne rasprave što se tiče plana rada Direkcije, kazao je Aprcović.

U ime Odbora za finansije, privredu i razvoj Tatjana Stanovčić je zatražila da Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora do 1. septembra ove godine dostavi Skupštini izvještaj o realizaciji poslova za period od 1 januara 2019. do 31. avgusta ove godine, kako bi se na osnovu realizovanih parametara utvrdile potrebe uravnoteženja budžeta.

Plan i program rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora odbornicima je kratko obrazložio Rato Brajković, ispred Direkcije, rekavši da je Program rađen po zahtjevima sa javnih rasprava u mjesnim zajednicama te da će kompletnu dokumentaciju predati novom direktoru, apelujući da se on što prije izabere.

Na pitanje odbornice Brune Lončarević, koliko je utrošeno novca za ovih šest i po mjeseci za poslove koje je obavljala Direkcija, Brajković je rekao da je predat šestomjesečni obračun iz kojega se sve vidi.

Nakon usvajanja budžeta, već u ponedjeljak 22. jula biće isplaćena zaostala junska plata radnicima lokalne uprave i ostalim korisnicima budžeta, rekao je Aprcović.

Odbornici su podnijeli određeni broj amandmana koji se odnose na potrošačke jedinice, koji pokazuju da se može uraditi prekompozicija novćanih sredstava koji će on sa svojim saradnicima prihvatiti.

"Smanjenje broja zaposlenih u organima lokane samouprave, budući da je to neefikasan aparat, biće prioritetan posao nove vlasti", kazao je Aprcović.

Odbornica Lončarević je iznijela podatak da je neposredno prije smjene vlasti, 47 službenika lokalne samouprave potpisalo ugovor o djelu.

Ona je apelovala da se što prije preispitaju dosadašnja zapošljavanja u organima lokalne uprave koja su i po inspekcijskim nalazima bila nezakonita.

Budžetske stavke je detaljnije obrazložila Nada Vučković, pomoćnica sekretara Sekretarijata za budžet i finansije, i podsjetila na zakonske obaveze o finansiranju lokalne samouprave.

Odbornici su danas usvojili Nacrt Programa rada Direkcije za uređenjenje i izgradnju Kotora i Nacrt plana uređenje prostora za 2019. koji su stavljeni na javnu raspravu od 15 dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR