12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nurković: MA može da opstane jedino uz restrukturiranje

Ekonomija

Comments 0

Nurković: MA može da opstane jedino uz restrukturiranje

Izvor: Mina business

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nacionalni avioprevoznik, Montenegro Airlines (MA), može da opstane jedino uz restrukturiranje, saopštio je ministar sabraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

„Mora se preuzeti dug kompanije, jer bilo ko, kad god hoće, može da je blokira, uvede stečaj i da se ona likvidira“, kazao je Nurković u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Nurković je rekao da MA ne može da plati poreze i doprinose, kao ni obaveze prema Aerodromima Crne Gore i Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

„Ja sam naslijedio kompaniju sa 81 milion EUR obaveza u trenutku kada sam imenovan za ministra“, dodao je Nurković.

Konjevića je zanimalo kakvi su planovi Vlade u vezi MA, s obzirom da je u prethodne dvije do tri godine iz buždeta nacionalnom avioprevozniku dato skoro 20 miliona EUR.

Konjević je saopštio i da MA samo za poreze Aerodrmomima Crne Gore duguje ukupno 45 miliona EUR.

Nurković je objasnio da je, kada je došao na funkciju ministra saobraćaja, imao opciju da odmah pokrene stečaj ili da pokuša da održi kompaniju.

„Komercijalni pkazatelji MA za prošlu godinu su najbolji od njenog osnivanja i predstavljaju apsolutni rekord u dosadašnjem poslovanju“, naveo je Nurković.

Prema njegovim riječima, iskustva u regionu pokazuju da su države u kritičnim momentima ulagale u budućnost aviokompanija ili njihovu privatizaciju značajna fiannsijska sredstva.

„Značaj MA je veliki, jer u kompaniji radi više od 400 zaposlenih. Zatvaranje kompanije bi sigurno značilo odlazak tehničkog osoblja i pilota, a to bi bio nenadoknadiv gubitak, jer su uloženi milioni EUR u školovanje tog kadra“, zaključio je Nurković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR