16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje uplovio u crnogorske teritorijalne vode

Izvor: Foto: Uprava za ugljovodonike; Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje uplovio u crnogorske teritorijalne vode

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje MAC Centaurus, uplovio je u crnogorske teritorijalne vode gdje će narednih desetak dana obavljati geofizička istraživanja u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016.

Kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, cilj ovog istraživanje je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla.

"Istraživanja će biti sprovedena na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine.

Ova istraživanja biće vršena u dvije zone – prva zona istraživanja se nalazi na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69m.

Druga zona istraživanja nalazi se na 20km udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96m", navedeno je u saopštenju. 

Na brodu MAC Centaurus nalazi se namjenska geofizička oprema, kao i oprema za batmetrijska ispitivanja.

"Istraživanja koja će biti izvedena primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30tak metara ispod morskog dna.

U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima", navode iz Uprave. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR