14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Investicije i dobit obilježili 109. godinu rada EPCG

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Investicije i dobit obilježili 109. godinu rada EPCG

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku velikog investicionog zamaha.

"Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca.

Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona", saopšteno je iz EPCG.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, navodi da su tekuća i prošla, 2018. godina, među najuspješnijim poslovnim godinama u istoriji Kompanije.

"U dinamičnoj 2018, EPCG grupa (EPCG, CEDIS i RUP) ostvarila je oko 60 miliona eura neto dobiti i u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona eura. Takođe, EPCG je
otkupila i vlasnički udio italijanske A2A u vrijednosti od 66 miliona. Na kraju pokrenuli smo i investicioni ciklus kojim želimo da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u radu energetskih postrojenja i, u konačnom, sigurnost u snabdijevanju
svih kupaca električne energije" istakao je Noveljić.

I dok se ozbiljni investicioni zahvati izvode na revitalizaciji i modernizaciji hidroenergetskih kapaciteta EPCG, istakli su da se znatna sredstva investiraju i u termo-energetski kompleks u Pljevljima.

Počela je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona eura, do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka zašta je opredijeljeno oko 45 miliona eura, a u RUP-u intezivno rade na nabavci nove opreme.

"Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje me i činjenica da smo kupovinom RUP-a postigli željeni sinergetski efekat, jer sasvim je izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u tu akviziciju vrijednu oko 35 miliona eura", ocijenio je Izvršni direktor EPCG.

Podsjećaju da je Ministarstvo ekonomije u Vladi Crne Gore dodijelilo je našoj kompaniji oko 200 miliona eura vrijednu izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori.

"Uradili smo i Idejni projekat za buduću HE “Komarnica”, a poslije uspješno završene modernizacije, u eksploataciji će do kraja godine, ponovo biti i dvije male hidroelektrane: “Glava Zete” i “Slap Zete” koje posluju u okviru zajedničke kompanije
sa norveškim NTE, “Zeta energy”. Ukoliko Skupština akcionara, krajem avgusta, da “zeleno svjetlo”, potpisaćemo i
ugovor o razvoju vjetroparka na Krnovu, vrijedan 60 miliona eura, a u septembru nas očekuje i zaključivanje ugovora sa Kfw bankom vrijednog 35 miliona eura, za modernizaciju HE “Perućica” u koju će u naredne tri godine ulaganja premašiti 60 miliona eura, dok je u HE “Piva” uveliko u toku rekonstrukcija agregata i modernizacija elektro-mašinske opreme po ugovorima vrijednim 15 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Dan EPCG obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. kada je crnogorski suveren Nikola I u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR