17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grbović: Odlična finansijska situacija u Opštini Nikšić

Izvor: Foto: Infobiro

Ekonomija

Comments 0

Grbović: Odlična finansijska situacija u Opštini Nikšić

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nikšić je u proteklih godinu, odnosno od praznika grada, bio veliko gradilište, a finansijska situacija je odlična, saopštio je predsjednik te Opštine Veselin Grbović.

"Planirani budžet za ovu godinu od oko 22 miliona EUR trebalo bi da bude premašen oko deset odsto, a gradska kasa je prošle godine pripunjena sa 'viškom' od oko četiri miliona ili 20 odsto", rekao je Grbović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da su brojni projekti završeni, neki su u završnici, a značajne planirane investicije obilježiće i naredni period.

Grbović je, podsjećajući na učinjeno, rekao da je akcenat bio na izgradnji seoskih vodovoda i puteva i precizirao da je u takav projekat za 102 domaćinstva u Bršnu uloženo oko 360 hiljada EUR, a u Dragovoljiće za 160 porodica oko 505 hiljada.

Takođe su počeli radovi za snabdijevanje vodom oko 100 domova u Pilatovcima, za koje je neophodno obezbijediti oko 350 hiljada.

Grbović je naveo da je tokom godine završen i vodovod u Vraćenovićima, a taj posao realizovan je u toku rekonstrukcije saobraćajnice od tog kraja do Petrovića, u koje je voda potekla prošle godine.

„Urađeno je više od 30 kilometara puteva na seoskom području i prigradskim naseljima, u toku je rekonstrukcija saobraćajnice od Vilusa do Trubjele, a nastavićemo takvom dinamikom“, najavio je Grbović.

Lokalna uprava planira, kako je kazao, da u narednom periodu budu asfaltirani još neki lokalni putevi i izgrađeni seoski vodovodi, od sredstava koja se obezbjeđuju kroz IFAD projekte, a finansira ih Ministarstvo poljoprivrede, Svjetska poljoprivredna organizacija i Opština Nikšić.

Grbović je, govoreći o infrastrukturnim projektima realizovanim u centru gradu, rekao da je urađena rekonstrukcija ulice Pete proleterske, a za dva dana biće okončani radovi i u ulici Novice Cerovića. Počeće i potpuna obnova ulice Krsta Kostića, čime će povezati put od Pivare do Bulevara Vuka Mićunovića.

Sliku Nikšića kao velikog gradilišta, kako je rekao Grbović, upotpunjuju i stambeni kvartovi koji 'niču' kod benzinske pumpe u Rastocima i iza škole „Braća Ribar“, a stambeni objekti privatnih investitora grade se u više djelova grada ili su već završeni za oko hiljadu stanara.

U toku su radovi na zgradi sa 130 stanova za radnike MUP-a, urađeno je 80 stanova za zdravstvene radnike, a planirana je i gradnja zgrada za prosvjetne radnike i pripadnike Vojske, u kojoj će stambeno pitanje riješiti i dio zaposlenih u Opštini.

„Veliko je interesovanje za kupovinu stanova u Nikšiću, što pomaže razvoju građevinarstva i upošljavanju radnika“, ocijenio je Grbović i dodao da je nezaposlenost pala sa 18 na 12 odsto što je ispod prosjeka u državi.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću se rješava i višedecenijski problem nezavršenog ruiniranog objekta planiranog kao Dom revolucije, u kome će uskoro na prostoru oko 1,75 hiljada metara kvadratnih biti izgrađen najveći fitnes centar u regionu.

Takođe, raspisan je tender i za rekonstrukciju još dva dijela tog zdanja sa ukupno oko tri hiljade kvadrata, koji će investitori na ime zakupa sami završiti.

„Nadam se da ćemo tokom naredne godine naći investitora i za rekonstrukciju preostalog zadnjeg dijela tog objekta, jer ima zainteresovanih, čime bi se u potpunosti eliminisala doskorašnja crna tačka na izgledu centra grada“, dodao je Grbović.

Ubrzo se završava i poslovni centar kod Gradske pijace, čime je zatvorena još jedna višegodišnja građevinska 'rupa' i upotpunjena, kako je naveo, lijepa slika grada na kojoj dominira ranije u potpunosti rekonstruisani Trg slobode.

Govoreći o velikim investicijama, Grbović je najavio izgradnju Doma za stare u nekadašnjim vojnim objektima u podnožju Trebjese, za koji je donacija od oko četiri miliona EUR obezbijeđena od Evropskog fonda za regionalni razvoj, a čiji će početak ozvaničiti sjutra premijer Duško Marković.

„Ubrzo počinje i izgradnja zapadne tribine Stadiona Fudbalskog kluba Sutjeska, kako bi se i u Nikšiću mogle igrati utakmice reprezentacije, za koji je donaciju od oko 1,5 miliona EUR dao Fudbalski savez Crne Gore. Raspisan je i tender za rekonstrukciju Dvorca Kralja Nikole, za koji je projekat uradila opštinska Agencija za planiranje prostora sa konzervatorima iz Ministarstva kulture“, rekao je Grbović.

Na zgradi Opštine, koja nije rekonstruisana od njene izgradnje od 1959. godine, završava se postavljanje demit fasade, eloksirane bravarije, zamjena elektro instalacija, grijanja, a vrijednost investicije, finansirane iz opštinskog budžeta, je oko 500 hiljada EUR.

„Nijesmo tražili pomoć države za ovu investiciju, kao ni prethodno za rekonstrukciju Trga, iako to mnoge opštine rade, već smo obezbijedili sopstvena sredstva iz budžeta“, kazao je Grbović.

On je podsjetio da je značajna investicija realizovana i na aerodromu na Kapinom Polju i najavio da bi narednih dana sa stranim investitorima trebalo da se dogovore o sufinansiranju izgradnje objekata koji će graditi Ministarstvo odbrane.

U lokalnoj upravi zaposleno je oko 400 radnika, kojima se plate redovno izmiruju, kao i zaposlenima u javnim ustanovama i preduzećima koji se finansiraju iz budžeta Opštine. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR