Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Opština Pljevlja prihodovaće do tri miliona eura od ekološke naknade

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: rtcg.me

Opština Pljevlja prihodovaće do tri miliona eura od ekološke naknade Golubović; Foto: Screenshot RTCG

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi čovjek Opštine Igor Golubović, biće potrošen za unapređenje životne sredine.

Uz naplatu ekološke naknade ali i sanaciju crnih tačaka i prvog bloka Termoelektrane, kako očekuje Golubović, Pljevljaci će konačno dobiti bolje uslove za život.

Saglasnost koju je Vlada prije dva dana dala lokalnoj samoupravi u Pljevljima da najvećim zagađivačima u tom gradu naplaćuje ekološku naknadu obradovala je građane te najsjevernije, ali i najzagađenije opštine.

Da će tako biti vjeruju i u lokalnoj samoupravi jer su sa Vladom dogovorili rješavanje gorućih ekoloških problema.

Zato smatraju da je tematska sjednice Vlade, koja je u četvrtak održana u tom gradu istorijska za Pljevlja.

Prihode od dugo očekivane ekološke naknade koji će kako se očekuje iznositi i do tri miliuona eura uložiće u unapređenje životne sredine.

"To znači da ćemo novac trošiti za rekonstrukciju i izgradnju sekundarne vodovodne mreže, kanalizacione mreže, upravljanje čvrstim otpadom, za uređenje korita rijeke Breznice, Ćehotine, toplifikacije, odnosno daljinskog grijanja u Pljevljima", poručio je Golubović.

U dogovoru sa Vladom u narednih godinu biće sanirane deponije Maljevac i Šljake kao i jalovište olova i cinka Šuplja stijena. Fazno se radi i na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka Termoelektrane.

Kad se saberu svi planirani projekti, u Pljevlja će biti uloženo 100 miliona eura.

Osim Pljevljaka, finansijski će lakše disati i budžet grada, jer je dogovorena naplata koncesija i nenaplaćenih poreskih potraživanja, pa će Opština izmiriti i dug Poreskoj upravi, koji je do sada bio veliko opterećenje za lokalnu kasu.

Ostavi komentar

0/300