9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević: Opštini Danilovgrad borba protiv sive ekonomije je na prvom mjestu

Ekonomija

Comments 0

Kovačević: Opštini Danilovgrad borba protiv sive ekonomije je na prvom mjestu

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je sa predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević o unapređenju saradnje na razvoju poslovnog ambijenta.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić, potpredsjednik Opštine Aleksandar Pavićević, glavna administratorka Ivanka Vukotić, menadžerka Opštine Nataša Milojević, te v.d. sekretarke za finansije Jelena Marojević-Bobičić.

"Predsjednik Golubović je pojasnio da posjeta Danilovgradu predstavlja dio programskih aktivnosti Privredne komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou. Ukratko je prezentovao aktivnosti asocijacije na unapređenju regulatornog okvira, promociji privrede kroz organizaciju predstavljanja na sajmovima u okruženju i projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi. Apostrofirao je značaj arbitraže za brže i efikasnije rješavanje privrednih sporova, te pozvao Opštinu Danilovgrad da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu. Uputio je poziv predstavnicima Opštine da uzmu učešće u radu predstojećeg prvog Arbitražnog dana koji Komora organizuje 14. novembra. Golubović je istakao i ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja, posebno u afirmaciji dualnog, te upoznao sa brojnim edukativnim aktivnostima asocijacije i projektima koje realizuje. U svim ovim oblastima postoji prostor za jačanje saradnje sa lokalnom samoupravom Danilovgrada", navedeno je u saopštenju Privredne komore.

Sastanak je bio prilika da se rukovodstvu Danilovgrada predstave rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opštine.

Kako je navedeno, podaci Poreske uprave pokazuju da je završne račune za 2018.godinu u Opštini Danilovgrad predalo 348 privrednih subjekta, što je 32,3% više nego prethodne. Najveći broj privrednih subjekata u Danilovgradu registrovan je za poslove trgovine 31,3%, prerađivačke industrije 16,7% i građevinarstva 14,7%. Preduzeća su zapošljavala ukupno 2.159 osoba, 10,5% više nego 2017, a u 2018. su iskazala ukupan prihod od 173,9 miliona eura, 10,5% veći u odnosu na prethodnu godine.

"Čestitam na svim aktivnostima kojima ste unaprijedili poslovni ambijent u Danilovgradu i zahvaljujem na podršci koju pružate Komori. Raduje što u Danilovgradu posluje više preduzeća nego prethodne godine, ali ujedno ukazujemo da je njih 178 prijavilo samo jednog zaposlenog, što je moguć pokazatelj poslovanja u sivoj zoni" - rekao je Golubović.

Predsjednica Zorica Kovačević je istakla da Opština teži da privuče što više kvalitetnih investitora, čemu doprinosi snižavanje/ukidanje pojednih taksi i niske stope poreza na nepokretnosti.

"Mi želimo da obezbijedimo najbolje uslove kako bi investitori poslovali na području Danilovgrada. Naša opština ima odličnu perspektivu razvoja" - saopštila je Kovačević, navodeći da se krupne investicije planiraju ili realizuju na Slapu i Glavi Zete, kolektoru, objektu kompanije Voli, saobraćajnoj infrastrukturi.

Izazovi sa kojima se suočavaju su deficit radne snage i borba protiv sive ekonomije.

"Borba protiv sive ekonomije je za nas na prvom mjestu. Može da se doprinese smanjenju sive ekonomije snižavanjem taksi , poreza i doprinosa, ali smatram da su za to presudne rigorozne kontrole nadležnih inspekcija" - kazala je Kovačević.

Za Opštinu predstavlja problem i naplata poreza u slučajevima kada vlasništvo nad imovinom nije prevedeno sa preminulih osoba. Ona se zato zalaže za unapređenje zakonskog rješenja kako bi se ubrzali ostavinski postupci, te time jasno identifikovali poreski obveznici. Na tom poslu očekuje snažnu podršku Privredne komore.

Tokom sastanka su prezentovane aktivnosti Danilovgrada na procesu sertifikacije opštine po BFC standardu namijenjenom opštinama sa povoljnim poslovnim ambijentom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR