Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nastavljeni pozitivni trendovi u bankarskom sektoru

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Mina bussines

Nastavljeni pozitivni trendovi u bankarskom sektoru

U bankarskom sektoru su u trećem kvartalu ove godine nastavljeni pozitivni trendovi, saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako je saopšteno, na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, razmatran je Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na 30. septembar

Konstatovano je da su, i tokom trećeg kvartala ove godine, nastavljeni pozitivni trendovi u bankarskom sektoru.

»U odnosu na drugi kvartal ove godine, ostvaren je rast aktive od 6,50 odsto i rast depozita od 7,79 odsto (što je više od 250 miliona EUR u nominalnom iznosu). Kapital je na nivou sistema od 13 banaka u jednogodišnjem uporednom periodu porastao za skoro 100 miliona EUR, odnosno 19,59 odsto«, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet utvrdio Politiku CBCG u 2020. 

»Riječ je o dokumentu kojim se definišu smjernice osnovnih aktivnosti Centralne banke za narednu godinu, a koje proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore. Politika Centralne banke sadrži ciljeve poslovanja i mjere za njihovu realizaciju«, piše u saopštenju.

Razmatran je i usvojen izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za avgust i septembar.

»Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke sprovedene tokom avgusta i septembra realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke za ovu godinu«, kaže se u saopštenju.

Nivo nekvalitetnih kredita na nivou sistema od 13 banaka iznosio je, na kraju septembra ove godine, 4,67 odsto.

Navodi se da je članovima Savjeta je prezentovan Izvještaj o toku stečajnog postupka u Atlas banci AD Podgorica u stečaju za period od 5. aprila do 30. septembra od stečajnog upravnika i predsjednika Stečajnog odbora.

U Izvještaju su predstavljene dosadašnje aktivnosti i finansijski pokazatelji dosadašnjeg toka stečajnog postupka.

Ostavi komentar

0/300