12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
National Geographic: Kako provesti vikend u Crnoj Gori

Ekonomija

Comments 0

National Geographic: Kako provesti vikend u Crnoj Gori

Izvor: nationalgeographic.com

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Balkanska država možda jeste mala, ali mnogo nudi posjetiocima – od prelijepih jadranskih plaža, dramatičnih planina i sela kojima u kojima se može vidjeti ostavština rimskih, venecijanskih i vizantijskih osvajača, piše magazin National Geographic u tekstu “Kako provesti vikend u Crnoj Gori”.

Iako još nije baš mejnstrim, Crna Gora nije ispod radara – mala balkanska država popularna je među vlasnicima jahti i bogatim Rusima u potrazi za suncem. Između planina i mora nalaze se gradovi i tvrđave koje možete obići, kao i vrhunski hoteli i mjesta za pristajanje jahti.

Na primjer, marina Porto Montenegro u Tivtu, otvorena 2016. godine, prepoznata je kao “novi Monako” i nudi mnogo butika, restorana i barova koji će zadovoljiti bogate goste. Ali, Crna Gora je mnogo više od idealne destinacije za super bogate – plaže su izuzetno lijepe, planine su definicija dramatičnosti, mediteranska klima je primamljiva, a gradovi prepuni istorijskih znamenitosti. To je mjesto u kom vruće popodne nestaje u prijateljskim barovima, a restorani nude jela od svježih, domaćih morskih plodova i hranu inspirisanu italijanskom kuhinjom.

Hotel One & Onli Portonovi, koji bi sljedeće godine trebalo da bude otvoren u Kotorskom zalivu, nesumnjivo će privući još više pažnje na Crnu Goru. Ali uživajte u prirodnim zadovoljstvima koje vam zemlja pruža, kao što su plovidba jezerima, kupovina domaćeg meda na lokalnim pijacama i čudesne crkve u Kotoru, koje se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Prvi dan: Budva i Sveti Stefan

Jutro

Budva, osnovana u petom vijeku prije nove ere, najstariji je grad na crnogorskom primorju, a oblikovali su je rimski, mletački i vizantijski okupatori. Najpoznatija je po srednjovjekovnom Starom gradu. Šetnja do Starog grada, tokom koje prolazite pored čamaca i štandova na kojima se prodaje ulov dana, savršen je način za početak dana. Prođite popločanim uličicama Starog grada, vidite predivne trgove i crkve… Uđite u Citadelu, tvrđavu koja je nastala tokom austrijske okupacije u 19. vijeku i popnite se do najviše tačke, kako bi uživali u pogledu na more iz restorana Citadela. Ne propustite da obiđete i biblioteku, opremljenu crvenim kožnim foteljama i knjigama o regionu, međunarodnim liderima i istorijskim sukobima.

Popodne

Od Starog Grada prošetajte 15 minuta do plaže Mogren, koja je malo mirnija, a zlatni pijesak koji se nježno stapa sa morem, tu je još ljepši. Ležaljke su skupe, ali nisu obavezne – možete samo sjedjeti na pijesku. Malo dalje uz obalu, oni hrabriji skaču sa litice, visoke oko 12 metara. Uzmite nešto za ručak u interesantnim restoranima ovdje ili se vratite nazad u Stari grad – Restoran Stari grad, koji se nalazi između gradskih zidina i plaže, nudi odličnu morsku hranu i domaće vino.

Veče

Na nekoliko kilometara od Budve, na ostrvu Sveti Stefan nalazi se gomila srednjovjekovnih kamenih vila boje meda, koje su zemljanim nasipom povezane sa kopnom. Dijelu hotela Aman Sveti Stefan mogu pristupiti samo gosti, a stolove na terasi mogu rezervisati i nerezidenti. Izuzetno crnogorsko vino nudi se uz jela napravljena od domaćih proizvoda, poput mocarele i rakova. Večerajte dok svjetlost blijedi nad planinama i morem, a svijetla Budve blistaju duž obale.

Drugi dan: Virpazar i Skadarsko jezero

Jutro

Skadarsko jezero je ogromno slatkovodno jezero, a pripada Crnoj Gori i Albaniji. Željeznička stanica udaljena je oko kilometar i po od Virpazara (postoji i taksi prevoz), a linija saobraća od primorskog grada Bara do glavnog grada Podgorice. Vozovi nisu naročito pouzdani, ali su veoma jeftini. U Virpazaru ima nekoliko malih hotela i mnogo privatnog smještaja za iznajmljivanje. Prošetajte gradićem da biste vidjeli impresivni spomenik nastao u znak sjećanja na komunistički ustanak protiv italijanskih fašista u julu 1941. U Virpazaru postoji i pazarni dan, po kom je naselje dobilo naziv, a svakog petka na pijaci se prodaju povrće, vino, med i drugi lokalni proizvodi.

Popodne

Najbolji način da vidite Skadarsko jezero je izlet brodom. Nekoliko kompanija nudi krstarenja različitog trajanja u tradicionalnim crnogorskim drvenim čamcima. Kingfisher nudi dvosatno putovanje, ide ka dalekim planinama Albanije, prolazeći pored tvrđave sagrađene prije 300 godina sa ciljem zaštite od Turaka. Laste klize iznad vode, dok čamac prelazi preko malog kanala i trske. Na otvorenoj vodi, moguće je uočiti više od 281 vrsta ptica, uključujući i dalmatinske pelikane. Čamac se zaustavlja na mirnom mjestu, okruženom obroncima na kojima raste borova šuma, i hrabrim dušama nudi mogućnost plivanja u prohladnoj vodi.

Veče

Nema mnogo mjesta za jelo u malom Virpizaru, a meniji su u velikoj mjeri slični. Restoran Silistria vjerovatno je najzabavniji. Postavljen je u replici drvenog čamca koji su Turci dali kralju Nikoli u 19. vijeku, vezan u blizini glavnog trga. U njemu služe meso sa roštilja i jezersku ribu. Nakon večere na čamcu, popijte piće u jednom od kafića na trgu. U naselju ima nekoliko malih hotela, kao i privatnih apartmana, poput Draginih soba. Na nekoliko minuta hoda od glavne ulice, nudi se jeftin smještaj i terasa sa pogledom na jezero, uz srdačnu dobrodošlicu same Drage. Ponesite i čepiće za uši: žablji hor pjeva noću oko jezera.

Treći dan: Kotor

Jutro

Probudite se ujutro uz zvona neke od mnogih kotorskih crkava. Stari grad je teško povratio nekadašnju slavu nakon velikog oštećenja u zemljotresu 1979. Posebno je mirno mjesto rano ujutru, prije nego što počnu gužve. Na blagom jutarnjem suncu, u tišini i miru, pronađite malim kafiće i doručkujte. Kotorom su vladali Rimljani, Mlečani i Austrijanci i svi su ostavili trag. Lutanje uličicama koje podsjećaju na lavirint nagrađuje – otkrićete mnogo trgova i elegantnih zdanja. Potražite katedralu Svetog Tripuna, srednjovjekovnu katoličku crkvu izgrađenu 1166. godine na temeljima crkve iz devetog vijeka, iako su neki djelovi od tada obnovljeni više puta.

Popodne

Najbolji pogled imaćete sa vrha gradskih zidina Kotora: ipak, taj pogled treba zaraditi. Cik-cak stepenicama, ima ih 1.350,  popnite se do tvrđave na brdu koje se uzdiže iznad Bokokotorskog zaliva. Gradnju zidina su započeli Mlečani 1420. godine, ali je završeni tek nakon 400 godina. Ponesite vodu: nemate je gdje kupiti, a uspon može biti težak. Nakon silaska, vrijeme je za hladno pivo – Old Town Pub je pravo mjesto za odmoriti se. Nešto manje energije potrebno je za posjetu kotorskom Muzeju  mačaka. To ćudljivo malo mjesto proslavlja omiljenu životinju u gradu sa dvije sobe prepune artefakata povezanih sa mačkama, od naslovnica časopisa do fotografija zvijezda popularnih filmova sa njihovim mačjim prijateljima.

Veče

U Kotoru ne postoji divlji noćni život, ali ima mnogo sjajnih barova za uživanje. Vinski bar Bokun je kul mjesto koje nudi zanimljiv izbor domaćih vina, kao i sira i kobasica, uz muziku uživo vikendom. Caffe Bandiera ima i živu muziku i živu atmosferu, kao i dobro, jeftino pivo. Jedite u restoranu Pržun koji se nalazi na atraktivnoj kaldrmi. Ima dobru domaću morsku hranu i ljubazno osoblje. Primamljivo je provesti tu čitavo veče, jer je malo mirnije od bučnijih ulica koje ga okružuju, a ako želite nešto živahnije – uputite se u Maximus. Taj noćni klub – najveći u Crnoj Gori – privlači poznati DJ-eve i nudi mnoštvo različitih scena.

National Geographic ističe i da mnogobrojne avio-kompanije imaju direktne letove iz Londona do Dubrovnika, odakle je potrebno dva sata vožnje do Kotora, tri do Budve. Sobe u hotelu Aman Sveti Stefan koštaju od 608 eura.

Prevod: Žana Novović

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR