15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Možura počela da radi: "Potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć"

Ekonomija

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Možura počela da radi: "Potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Vjetroelektrana Možura, druga po veličini u Crnoj Gori, puštena je u rad. 

Kao što je i najavljeno, elektranu je pustila u rad ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte, Džo Mici, a svečanosti su prisustvovali  i premijeri dvije države, Duško Marković i Džozef Muskat.

"Činjenica da je, većinski državna energetska kompanija, iz zemlje članice evropske unije, prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destonaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dođu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Sličnost po veličini naših ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat može doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava” – rekla je ministarka Sekulić na svečanosti.

Njen malteški kolega je rekao da je njegova Vlada prije pet godina prepoznala energetski sektor kao jedan od ključnih stubova ekonomije svoje zemlje i ocijenio da je prvi uspješan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može predstavljati primjer za druge članice EU.

„Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteže na 8,5 km novoizgrađenih puteva. Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali uspjeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, približio je naše zemlje koje su slične i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspješne“ – rekao je ministar Mici.

Oboje ministara istakli su poseban značaj činjenice da je riječ o zelenoj odnosno tzv. čistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Možura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i zapravo najizgledniji.
„U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrdjuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovlji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vjetroelektrana Možura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopšte, posebno je važno da je, poslije višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku završen uključenjem malteške Enemalte“ – rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.
Ministarka Sekulić je poželjela investitorima uspješan rad i dobar vjetar.

„I molim vas da nam dobro čuvate i održavate ove 23 vjetroelektrane, koje ćete po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasništvo crnogorskom narodu“ – rekla je ministarka Dragica Sekulić.

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 megavata (MW), koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po dva MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR