7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspisan javni poziv za adaptaciju Planinarskog doma Škrka

Ekonomija

Comments 0

Raspisan javni poziv za adaptaciju Planinarskog doma Škrka

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore raspisalo je javni poziv za adaptaciju Planinarskog doma Škrka u NP Durmitor.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 40.000 eura.

"Realizacijom ovog projekta rješava se višegodišnji problem i NP Durmitor biće bogatiji za još jedan uređeni objekat, namijenjen prvenstveno planinarima, kao i svim posjetiocima koji žele doživjeti prirodu ovog nacionalnog parka na pravi način.Posljednjih godina, stavljanje u funkciju ovog objekta, koji se nalazi u jako lošem stanju, bilo je onemogućeno, prvenstveno zbog nedostatka finansijskih sredstava, te su se u ovoj godini, nakon odličnih rezultata poslovanja koje bilježe NPCG, stekli uslovi da se ovaj višegodišnji problem riješi adekvatnim uređenjem", navedeno je u saopštenju. 

Dogovorena je, kako navode i saradnja sa Gorskom službom spašavanja sa Žabljaka o budućem zajedničkom korišćenju i održavanju objekta nakon adaptacije, što će, ističu doprinijeti unaprjeđenju uslova i kvaliteta boravka posjetilaca na ovoj lokaciji. 

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koji se uspješno realizuju. U protekle dvije godine JPNPCG je, iz redovnog poslovanja, izdvojilo preko 600.000 eura za ulaganja u osnovna sredstva, unapređenje postojeće i izgradnju nove turističke infrastrukture i objekata u svim nacionalnim parkovima.Tako je u NP Durmitor, u navedenom periodu, završena izgradnja javnih toaleta i spremišta za čamce kao i uređenje prostora oko restorana. Na stazi od vojnog odmarališta ka Crnom jezeru završena je izrada pješačkog mosta, započeto je uređenje prostora oko Upravne zgrade parka. Pored novoizgrađenog objekta u Žugića luci, koji je namijenjen organizatorima raftinga, a kojim će se takođe obogatiti ponuda za posjetioce, izrađene su kabine za presvlačenje", navedeno je u saopštenju. 

Takođe je ugovorena rekonstrukcija i adaptacija kontrolno-naplantnog punkta smještenog na raskrsnici Crno jezero – Ivan do, kao i izgradnji suvenirnice na pomenutom lokalitetu.

"Sprovođenje postupaka, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama za izvođenje navedenih radova, dovelo je do značajnih ušteda finansijskih sredstava u odnosu na procjenjenu vrijednost iz ranijeg perioda, što je omogućilo adekvatno planiranje i ulaganje istih u narednoj godini.U narednom periodu planira se nastavak radova na uređenju prostora oko Upravne zgrade NP Durmitor. S tim u vezi, ugovoreni su radovi na asfaltiranju parkinga, a očekuje se i ugovaranje radova na daljem uređenju polazišta za raftere, postavljanjem javnih toaleta na svim frekventnijim lokacijama. Programom objekata privremenog karaktera za područje NP Durmitor za period 2019-2024, pored navedenih objekata, planirana je i izgradnja objekata za Službu zaštite čija se realizacija očekuje početkom naredne godine u sklopu projekta „Panoramski put - Durmitorski prsten“ koji predviđa i postavljanje odmorišnog mobilijara na području koje obuhvata", saopšteno je iz NPCG.

U završnoj fazi je izrada jednogodišnjih Programa upravljanja za narednu godinu, koji predstavlja plan aktivnosti koje će se sprovoditi u cilju zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i novih ulaganja u unaprjeđivanje postojeće i izgradnju nove turističke ponude i infrastrukture, zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR