Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

ŽICG nabaviće mehanizaciju i mašine za održavanje infrastrukture

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina business

ŽICG nabaviće mehanizaciju i mašine za održavanje infrastrukture Foto: RTCG

Željeznička infrastruktura (ŽICG) će, zahvaljujući podršci Vlade, nabaviti veoma značajne kombinovane mehanizacije za održavanje infrastrukture i mašine koje se koriste prilikom otklanjanja smetnji od vanrednih događaja i nesreća, saopštio je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Safet Kalač.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila projekciju za izradu budžeta za narednu godinu, u kojoj je ŽICG-u ipak dala garancije od 11 miliona EUR za zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavku mehanizacije za održavanje željezničke infrastrukture.

"Država prepoznaje značaj gradnje i modernizacije željezničke infrastrukture i njenog održavanja, stvarajući uslove za bezbjedan i siguran željeznički saobraćaj.

Za velike infrastrukturne projekte potrebna je, kao i do sada, pomoć Vlade, resornog Ministarstva, kao i međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka”, naveo je Kalač u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

Prema njegovim riječima, prioritet preduzeća je očuvanje postojeće infrastrukture, kao i unapređenje, modernizacija i uspostavljanje bolje i kvalitetnije povezanosti sa okruženjem.

U kompaniji su, nakon sprovedene procjene stručne komisije, konstatovali da je za potrebe boljeg funkcionisanja sektora za održavanje građevinske infrastrukture neophodna nabavka dijela mehanizacije - drezine, dvoputog bagera, podbijačice i mašine za zamjenu pragova.

“Te mašine, između ostalog, u svom radu skraćuju vrijeme za rekonstrukciju, smanjuju broj radnika i povećavaju efikasnost poslovanja. Na taj način ćemo povećati i prohodnost svim operaterima koji koriste trase ŽICG i brzinu kretanja vozova na trasama željezničke infrastrukture i vraćanje na projektovani nivo čitavom dužinom”, rekao je Kalač.

On je zaključio da ŽICG u narednom periodu planira da realizuje velike infrastrukturne projekte sanacije i modernizacije željezničke infrastrukture, koji će imati za cilj postizanje visokog nivoa bezbjednosti i sigurnosti željezničkog saobraćaja.

Ostavi komentar

0/300