15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Za ekonomski rast neophodno podsticati proizvodnju i snažnije investicije"

Ekonomija

Comments 0

"Za ekonomski rast neophodno podsticati proizvodnju i snažnije investicije"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na 42. sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Pragu, od 20. do 22. novembra.

Kako je saopšteno iz CBCG, ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je aktuelnim pitanjima vezanim za ekonomske trendove u svijetu, kao i za monetarnu politiku, odnosno njene prioritete koji treba da osiguraju finansijsku stabilnost, podrže ekonomski rast i obezbijede jačanje otpornosti finansijskog sistema.

"Učesnici skupa su ocijenili da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka. U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (FED), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede. Sve ovo zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka, zaključili su učesnici skupa", navodi se u saopštenju.

Žugić je, u svom izlaganju, istakao da postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije. U cilju izbjegavanja ovog rizika moraju se „preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, istakao je Žugić.

Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku Centalne banke Crne Gore Marijana Mitrović Mijatović učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike. Na ovom panelu razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.

"Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR