Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Priliv stranih direktnih investicija 600 miliona, evo iz kojih zemalja stiže najviše novca

| Postavio/la: Antena M | Izvor: Prva Tv

Priliv stranih direktnih investicija 600 miliona, evo iz kojih zemalja stiže najviše novca

Podaci Centralne Banke pokazuju da se za devet mjeseci u našu zemlju slilo oko 592 miliona eura stranih direktnih investcija. U poređenju sa istim periodom prošle godine veće su za 0,6 odsto.

"Kada govorimo o netu prilivu je iznosio 266,7 miliona eura i bio 22, 5 odsto nego u periodu januar - septembar 2018. Odliv SDI u istom periodu iznosio 325 miliona i bio je za nekih 12,5 odsto manji u odnosu na uporedni period", kaže za Prvu Marijana Mitrović iz Centralne banke.

Među stranim direktnim investitorima prednjače zemlje koje grade turističke komplekse ili imaju preduzeća u Crnoj Gori. Tako je najviše novca stiglo iz Azerbejdžana, Mađarske, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Bosne i Hercegovine.

"Kada govorimo o sektorskoj strukturi, najveći priliv SDI je bio po osnovu vlasničkih ulaganja 360 miliona eura, dok je finansiranje preuduzeća u formi intrekompanijskog duga iznosio 235 miliona. U strukturi vlasničkih ulaganja najveći dio se odnosi na banke i preduzeća, dok se manji dio 39 odsto odnosi na investicije u nekretnine", kazala je Mitrović.

Najveći odliv novca iz Crne Gore bio je prema Italiji, Ujedinjenim Arapskim emiratima, Francuskoj, Srbiji i Velikoj Britaniji.

Ostavi komentar

0/300