14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Vlada vodila računa o legitimnim očekivanjima korisnica naknada

Ekonomija

Comments 0

Marković: Vlada vodila računa o legitimnim očekivanjima korisnica naknada

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada je veoma pažljivo vodila računa o legitimnim očekivanjima korisnica naknada sa troje i više djece i zajedno sa parlamentom jedno neustavno stanje pretvorila je u zakoniti ambijent, kazao je premijer Duško Marković.

On je u Parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanice Željke Savković, kategorično odbacio tvrdnju da je Vlada neustavno oduzela stečena prava majkama – korisnicama naknada sa troje i više djece.

Marković je podsjetio da je Ustavni sud, kao jedini nadležan da odlučuje o saglasnosti zakona sa najvišim pravnim aktom, utvrdio da sporne odredbe nijesu bile u saglasnosti sa Ustavom.

„Vlada je veoma pažljivo vodila računa o onome što su bila legitimna očekivanja korisnica koje su to pravo stekle na osnovu neustavnog zakona, jer je to princip koji proizilazi iz načela pravičnosti“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, iz državnog budžeta tim neustavnim zakonom otišlo je skoro 86 miliona eura.

„Baš zato što Vlada poštuje Ustav i podstiče i insistira na zakonitom radu svih institucija i zato što je Crna Gora država socijalne pravde, predložili smo Skupštini relevatne predloge zakona, kako bismo ublažili štetu od onih zakonskih rješenja donijetih ad-hoc, koja su prijetila da državu pošalju u bankrot“, rekao je Marković.

Kako je dodao, donošenjem Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda i o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti uspostavljen je sistem pravičnosti, čime su jedno neustavno stanje Vlada i parlament pretvorili u zakoniti ambijent.

Marković je istakao da je Vlada bila dužna da odluku suda sprovede i to je učinila na odgovoran i najbolji mogući način, poštujući principe pravednosti, jednakih mogućnosti za sve građane, kao i načela legitimnog očekivanja.

"Cijena primjene Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda je preko 27 miliona eura, dok sredstva za aktivne mjere zapošljavanja, kao prateća socijalna mjera, iznose pet miliona eura na godišnjem nivou“, zaključio je Marković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR