15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aktivirana državna garancija od 29,25 miliona eura u korist WTE

Ekonomija

Comments 0

Aktivirana državna garancija od 29,25 miliona eura u korist WTE

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Vlada najavila krivične prijave

Ministarstvo finansija saopštio je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktiviranju državne garancije u iznosu od 29.250.000 eura izdate u korist njemačko-austrijskog privrednog društva WTE Wassertechnik GmbH i EVN grupa.

Vlada će, kako je saopšteno, izvršiti tu obavezu, ali i da je zadužila Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi Crnoj Gori i Opštini Budva.

“Vlada Crne Gore ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled i ne želeći da se pokaže kao Država koja ne poštuje međunarodne obaveze a u konkretnom slučaju ne izvrši plaćanje date garancije, na jučerašnjoj sjednici usvojila je predmetnu informaciju i stvorila pretpostavku da ispuni svoju finansijsku obavezu. Takođe, konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan Vlada je donijela Zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa zaduzenjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu, protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u imostranstvu koji su nanijeli stetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese Države i opštine Budva. Ono što osjećamo kao obavezu jeste da sa vama podijelimo i zapažanja da se tokom ovog procesa konstatovalo da su učinjeni veliki propusti kako u zaključenju samog Ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima koje u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu” – saopštio je na konferenciji za medije koja je u toku u Vladi državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

„Danas mogu da kažem da će Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa CG dobiti cjelokupnu dokumentaciju koju posjeduje Minisatrstvo finansija, nalaze i mišljenja o kojima je govorio kolega Katnić i da će nakon toga biti preduzete sve mjere iz nadležnosti da se utvrdi kako prema fizičkim tako i prema domaćim i stranim pravnim licima eventualno postojanje krivične i svake druge odgovornosti za ovaj pravni posao“, izjavila je na konferenciji za medije Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa CG Dragana Đuranović.

Odgovorajući na pitanje novinara koliko košta kolektor u Budvi, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić je izjavio sljedeće:

„Ugovor je prvobitno bio potpisan na 58,5 miliona eura, kasnije je on aneksiran na 68 miliona eura gdje su dodati određeni iznosi za održavanje i za kamatne promjene. Garancije su date od strane Države na 50% potpisanog Ugovora tj. na 29.250.000,00 eura. Garancije koje pominjete su date od strane lokalne samouprave na iznos od 66 miliona eura. Vlada CG je ovdje obavezna za ono što su njene međunarodno preuzete obaveze za Garanciju koju smo danas prihvatili i da platimo. Ne želeći kao što sam već rekao da narušimo ono što je međunarodni kredibiltet Države jer bi se onda postavila naša uloga upitnom u svim drugim garancijama gdje se Država pojavljuje. Potpuno svjesni odgovornosti koju smo preuzeli želim da kažem da idemo u susret toj međunarodnoj obavezi, donosimo ovakvu odluku, ali sa druge strane kao što sam rekao vrlo svjesni da je bilo određenih radnji ,koje u najmanju ruku smatramo upitnim i samim time Vlada je donijela zaključak da uključi i Zaštitnika, a samim time procesuira radnje prema nadležnim državnim organima“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR