15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi zakon o radu: Radni odnos na neodređeno

Ekonomija

Comments 1

Novi zakon o radu: Radni odnos na neodređeno

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Skupština je okončala raspravu u Vladinom Prijedlogu zakona o radu o kom će se poslanici izjašnjavati naknadno.

“Nakon tri godine rada na sadržaju Prijedloga zakona o radu i pet mjeseci javne rasprave dobili smo zeleno svjetlo Evropske komisije”, rekao je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić koji je, tokom današnje skupštinske rasprave o Vladinom Prijedlogu zakona o radu, istakao da će ovaj akt koji je usklađen sa svim međunarodnim standardima, kvalitetno urediti tržište rada.

Ministar Purišić je, kao predlagač zakona, govoreći o osnovnim ciljevima novog zakona o radu, istakao da će po novom, zasnivanje radnog odnosa umjesto na određeno, biti na neodređeno.

Poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović se ne slaže da je Vladin Prijedlog zakona o radu sačinjen u interesu radnika.

"Nije u skladu sa evropskim normama povećati period u kom se radnici mogu zapošljavati na određeno vrijeme sa 24 na 36 mjeseci i nemojte da nas ubjedjujete da je to u interesu radnika”, rekla je Vuksanović Stanković.

Tokom diskusije koja je, umjesto kritike predloženog zakonskog rješenja, više bila prezentacija sopstvenog pogleda na opšte stanje u oblasti radnih, socijalnih i ekonomskih prava radnika, poslanik opozicionog Demokratskog fronta, Branko Radulović je rekao da je “radnička klasa u vrijeme nekadašnjeg totalitarnog sistema živjela bolje nego sada kada je obespravljena i uništena”.

“Govoriti danas o zakonu o radu i pravima radnika je krajnje degutantno”, rekao je Radulović.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Suad Numanović je kao veoma bitno istakao uvođenje odredbe o zasnivanju radnog odnosa danom stupanja na rad.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević je komentarom reagovao na dio izlaganja poslanika DPS-a, Nikole Rakočevića koji je primjedbu opozicije u vezi sa prevelikom razlikom između najviših i najnižih plata objasnio globalnim trendom prikazanim u izvjesnoj američkoj studiji u kojoj je registrovano da su plate direktora u prethodnom periodu porasle za 1.000 posto, a radničke za svega 17 procenata.

Konjević je, kao poražavajuć, naveo primjer u kom šef kabineta premijera ima veću platu od ljekara specijaliste, a od prosvjetara čak dvostruko veću.

"Izgubili smo srednju klasu. Oko 110 hiljada zaposlenih živi sa platom do 500 eura, a 60 hiljada zaposlenih sa platom do 250 eura", rekao je Konjević sugerišući da se, tokom naredne godine, parlament pozabavi upravo tim problemom.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević je podsjetio Konjevića na značajne rezultate koje je Vlada postigla u oblasti ekonomske politike, između ostalog, pomenuvši da je Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u regionu.

"Podsjetimo se kako je bilo prije 10 ili 15 godina i shvatićemo da napredujemo veoma dinamično", rekao je Rakočević konstatujući da je saglasan da je potrebno "više raditi", ali i sagledavati i dobre stvari koje su rezultat rada Vlade.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Govoriti o pravima radnika, kad mi moramo krvavo raditi bar 100 godina da bi stigli razvijene, je gubljenje vrijemena za racun gradjana. Bivsa drzava se bavila pravima radnika pa je stigla da napravi duplo manje puteva ili blagostanja od bilo koje zapadne zemlje. U Americi nema radnog odnosa