7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Isplati se ulagati u Montenegroerlajns

Ekonomija

Comments 0

Radulović: Isplati se ulagati u Montenegroerlajns

Autor: Antena M

  • Viber

Polemike povodom odluke Vlade CG da u narednih pet godina investira 155 miliona € u crnogorsku aviokompaniju traju i dalje. I juče je u Skupštini, tokom rasprave o Zakonu o radu nekoliko puta kritikovan taj potez Markovićevog kabineta.

Predsjednik CTU Žarko Radulović, u izjavi za Antenu M, predočava računicu na osnovu koje tvrdi da je odluka Vlade racionalna i isplativa za crnogorski turizam i ekonomiju uopšte.

"Razvoj crnogorskog turizma direktno je zavisan od avionskog saobraćaja, jer smo nažalost drumskim i željezničkim saobraćajem loše povezani i sa najbližim susjedstvom, a kamoli daljim okruženjem. Već godinama se zato, između ostalog, promovišemo kao avio destinacija - koja je  od naudaljenije evropske prijestonice udaljena dva i po sata leta. Montenegro airlines je proteklih godina uspostavio važan vazdužni most Crne Gore sa ostatkom Evrope i Rusije i jedna je od najvažnijih razvojnih komponenti turističke privrede.

Bez namjere da se bavim prošlošću, radije ću kao poslovan čovjek da gledam u budućnost i šta nam je činiti sjutra.

Slijedeći analogiju zvanično saopštavanih podataka: da nacionalna avio kompanija u špicu sezone preveze 33 odsto putnika od ukupnog broja putnika koji dolaze u Crnu Goru, a u zimskom periodu do 45 odsto, jasno je da u slučaju njenog ukidanja gubimo najmanje polovinu, a moguće je i dvije trećine  tih putnika. A to su milionski gubici, o kojima, kao da niko ne želi da govori. Oni koji hoće da ukinu Montenegro Airlines ne smiju da zaborave da značajan broj građana Crne Gore ostvaruje egzistenciju kroz turističku uslugu i da turizam čini skoro trećinu GDP-a .

Samo po osnovu pdv-a npr. isplativo je sačuvati nacionalnu avio kompaniju. Ako Montenegro Airlines dovede 350 hiljada turista godišnje (175 hiljada po pravcu ), koji npr. borave 5 dana, onda ti koji su došli Montnegro Airlinesom godišnje u Crnu Goru donesu  175 miiona eura. PDV koji država naplati od tih 175 miliona eura je 36 miliona i 750 hiljada  godišnje. Sve da broj putnika ostane isti za 5 godina - to je preko 183  miliona, a priča je o  155 miliona koji treba da ozdrave MGX i da kupi još nekoliko aviona, poveća promet,zaradu…dođe u poziciju da bude samoodrživ .

Ovo govorim kao predsjednik CTU, ali i kao preduzetnik i odgovoran građanin Crne Gore. Vjerujem da bi se uz dobro restrukturianje mogao izbjeći finansijski kolaps nalik onima kojima smo svjedočili u regionu", kazao je Radulović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR