16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CBCG počela pripreme za primjenu AQR-a

Ekonomija

Comments 0

CBCG počela pripreme za primjenu AQR-a

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Centralna banka (CBCG) počela je pripreme za implementaciju nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR), kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka, sa kojima je dogovorena tijesna saradnja i koordinacija.

Radni sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka na kome se razgovaralo o predstojećim aktivnostima na planu implementacije AQR-a bankarskog sektora u Crnoj Gori održan je danas u CBCG.

U uvodnom izlaganju, guverner Radoje Žugić saopštio je da je CBCG počela pripreme za implemenaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka.

U tom pravcu, nedavno je raspisan tender za izbor konsultanta CBCG koji će biti zadužen za implementaciju procesa AQR-a u skladu sa ECB Priručnikom iz prošle godine.

"Sa ciljem da obezbijedimo najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant", rekao je Žugić.

On je zahvalio predstavnicima banaka na iskazanom interesovanju za kvalitetnu realizaciju tog značajnog projekta.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim aktivnostima planiranim za narednu godinu i dinamici njihove realizacije.

Predstavnici CBCG odgovarali su na pitanja predstavnika banaka, sa namjerom njihovog blagovremenog informisanja i što adekvatnije pripreme za predstojeće aktivnosti.

S obzirom na to da je riječ o projektu koji je izuzetno zahtjevan sa aspekta finansijskih i stručnih kapaciteta, dogovorena je tijesna koordinacija i saradnja između CBCG i banaka, kao i razmjena iskustava između pojedinačnih banaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR