11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Crna Gora ostvarila izuzetne rezultate u turizmu"

Izvor: Foto:Miro Sons

Ekonomija

Comments 0

"Crna Gora ostvarila izuzetne rezultate u turizmu"

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izuzetni rezultati na svim poljima turizma naročito prihoda tokom prošle godine i odličan početak 2020. ključni su pokazatelji da je Crna Gora izuzetno privlačna kao destinacija bolje platežnim klijentima, što predstavlja dodatnu obavezu, odgovornost i stepenik više za rad u godini koja je upravo počela.

To su zajednički istakli državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Davidović je kazao da su ovako dobri prvi pokazatelji turističkog prometa u 2019. nešto što treba da doprinese odličnom rezultatu i u ovoj godini.

Kako je kazao, to su rezultati koji treba svima da služe na ponos, naročito u drugoj polovini prošle godine kada se vidjelo i da su premašene projekcije.

Kao ilustraciju, iznio je do sada poznate rezultate za prvih deset mjeseci kada je u pitanju privatni smještaj i 11 mjeseci u kolektivnom smještaju.

“Prema podacima o posjeti kojima sada raspolažemo, govorimo o nekih 2,57 miliona gostiju u svim oblicima smještaja i 14,07 miliona evidentiranih noćenja. Veoma je važno da kažem da su crnogorski hoteli imali 1,25 miliona gostiju i očekujem da ćemo godinu završiti sa njihovim povećanjem od gotovo 200.000.Podsjećam da smo 2018. prvi put imali više od milion gostiju u hotelima. Bićemo veoma blizu cifri od 4,7 miliona noćenja, što će biti gotovo pola miliona više nego u istom periodu prošle godine. Prihodi za deset mjeseci od domaćih i stranih gostiju su 1,1 milijarda eura”, kazao je on.

Davidović je podsjetio da su za prvih devet mjeseci svi parametri broj noćenja i turista, kao i prihodi premašili one iz 2018. godine.

“Ono na što smo ponosni, imajući u vidu da je to pokazatelj borbe protiv sive ekonomije i jedan od ključnih djelova politike u turizmu ove Vlade, jeste da je naplaćeno boravišne takse od blizu 9,6 miliona eura, što je 1,6 miliona više nego godinu ranije. Njegov značaj je u tome da je procentualni rast broja noćenja za koju se i vezuje ova naplata, dvostruko manji od rasta samog iznosa”, dodao je on.

Takođe se osvrnuo na podatak da je prošle godine otvoreno 49 novih hotela sa 3.700 ležajeva, te da su stigle najave da će prvi objekti kolektivnog smještaja sa pet zvjezdica na sjeveru naše zemlje biti gotovi već za dvije do tri godine. Time će ujedno biti udvostručen i broj kreveta u tom regionu.

Dalje je naveo da je broj turista koji dolaze sa ekonomski jakih turističkih tržišta imao dvocifrene stope rasta tokom prošle godine.

„Značajna je i činjenica da ćemo ovog vikenda prvi put biti zemlja-partner jednog od najvećih turističkih sajmova u Evropi, i to onog aktivnog turizma u Štutgartu”, najavio je on i  naglasio da su potencijali sjevera naše zemlje idealni za sve ljubitelje takvog vida odmora.

Radak-Kukavičić saglasila se da je turistička 2019. godina rekordna za crnogorske prilike.

Isto se može reći i za sve institucije koje su direktno i indirektno vezane za turizam u našoj zemlji, poput Aerodroma Crne Gore, Nacionalnih parkova i nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines-a, takođe, bilježe dvocifrene stope rasta.

“Svjedoci smo da smo ovu godinu krenuli s dobrim rezultatima tokom praznika. U našim primorskim mjestima i glavnom gradu samo za novogodišnju noć imali smo više od 60.000 posjetilaca, uz veoma dobru popunjenost u centrima na sjeveru”, kazala je ona.

Kad su u pitanju rezultati iz prošle godine, ona je, pak, istakla ukupne namjenske prihode koji se vezuju za turizam, a čine ih turistička i boravišna taksa te članski doprinos turističkih preduzeća i koji iznose više od 14,5 miliona i veći su za 17 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Kako je kazala, samim tim su značajno uvećana i sredstva namijenjena turističkim organizacijama na lokalnom nivou, po očekuje da će i aktivnosti čija se organizacija finansira na ovaj način biti osmišljenije, bogatije i raznovrsnije tokom 2020. godine.

“Svjedoci smo da Crna Gora sve intenzivnije promoviše ponudu na dalekim tržištima, a Kina je jedno od takvih, odakle smo 2019. godine imali oko 90.000 noćenja”, navela je ona i najavila da će do kraja aprila imati intenzivne sajamske nastupe i studijske grupe novinara, blogera i influensera čije se angažovanje pokazalo višestruko isplativo.

„Krajem prošle godine kontaktirali smo najveće globalne medijske kuće. Crna Gora bi mogla poslije dužeg niza godina da ima međunarodnu kampanju. To bi nam dalo značajan vjetar u leđa, jer bez ozbiljne prisutnosti u medijima nema ni reklame. Kroz posebne serijske programe možemo posebno da doprinesemo rezultatima u pred i post-sezoni jer ćemo imati mogućnost da naše autentične proizvode afirmišemo upravo u najrazvijenijim i ekonomski najjačim tržištima” najavio je Davidović.

Davidović smatra da je za privredu i turističke institucije na državnom i lokalnom nivou posebno značajno to što je naša zemlja već 2. januara bila prva na listi 20 najpopularnijih destinacija za ovu godinu koje preporučuje američki Bloomberg.
“Imajući u vidu da je to jedna od najmoćnijih medijskih kuća na svijetu koja se prevashodno bavi poslovnom vijestima, mislim da je to pokazatelj da su prepoznali rezultate koje smo ostvarili i potencijal da ono što se dešavalo u prethodnom periodu ima trend da se nastavi”, kazao je Davidović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR