13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mujović: Podmorski kabl će se pozitivno odraziti na cijenu struje

Ekonomija

Comments 0

Mujović: Podmorski kabl će se pozitivno odraziti na cijenu struje

Izvor: Dnevne novine/Mina bussines

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crna Gora je sa podmorskim kablom postala spona Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) i dobila direktan upliv na tržište električne energije, što će se pozitivno odraziti na cijenu struje koju će plaćati krajnji potrošači, saopštio je dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović.

On je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da je Elektroprivreda (EPCG) do sada bila jedini snabdjevač potrošača električnom energijom u Crnoj Gori, te da se sada mijenja čitavo okruženje.

“Stvara se takozvano deregulisano tržište električne energije gdje ćete kao krajnji potrošač moći da birate od koga ćete kupiti električnu energiju. Jedan od moćnih mehanizama prodora na to tržište je upravo podmorski kabl”, smatra Mujović.

On je rekao da će Crna Gora odmah početi da osjeća koristi od podmorskog kabla, jer je njegov suvlasnik, u iznosu od 20 odsto, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

“Od vlasništva nad kablom, a kao posljedica prenosa električne energije, CGES će, pa i Crna Gora kroz mehanizam poreza, prihodovati oko 300 hiljada EUR na godišnjem nivou. EPCG je do sada bila jedina kompanija zadužena za snabdijevanje crnogorskog konzuma. Nije bilo alternative, što se svakako negativno odražavalo na cijenu električne energije”, objasnio je Mujović.

Prema njegovim riječima, sada se čitavo okruženje mijenja, stvara se takozvano deregulisano tržište gdje će krajnji potrošači moći da biraju od koga će kupiti električnu energiju.

“Upravo prodor na to tržište vam omogućava energetski kabl”, smatra Mujović.

Kako dodaje, još jedna stvar koja je, takođe, jako bitna i od koje će Crna Gora odmah početi da osjeća benefite, je što se preko kabla omogućava veća energetska fleksibilnost.

“To znači da možete praviti ovakve kalkulacije. U nekom trenutku, zbog aktuelne cijene energije na tržištu, mnogo je ekonomski isplativije da električnu energiju koju Crna Gora proizvede ne troši crnogorsko domaćinstvo, nego da se ta energiju preko kabla izveze i proda, a da potrebe vlastitog konzuma podmirite uvozom na osnovu dugoročnih ugovora koje imate”, objasnio je Mujović.

On je dodao i da se otvara prostor za pojavu novih isporučilaca struje, a svakom potrošaču odnosno domaćinstvu će biti omogućeno pravo izbora.

Prema njegovim riječima, drugi blok Termoelektrane (TE) ne treba Crnoj Gori, ukoliko bi bio kao prvi blok, jer je to neodrživo sa ekološkog aspekta.

“Međutim, imate čitav niz mjera koje vam omogućavaju da ugalj postane ekološko gorivo i da sama elektrana ne bude štetna po životno okruženje. Zato, ne treba se libiti pričati o termoelektranama, niti odbacivati prirodno bogatstvo uglja kojeg imamo. Treba biti racionalan i naći rješenje koje neće nikoga ugrožavati”, kazao je Mujović.

Drugi blok TE Pljevlja, kako je podsjetio, je projekat planiran Strategijom razvoja energetike do 2030.

“Ipak, iz moje perspektive i sa aspekta znanja kojim raspolažem, ovaj projekat je najmanje izvjestan da će biti realizovan”, zaključio je Mujović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR