8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gvozdenović: Zajednička strategija za privlačenje investicija i turista

Ekonomija

Comments 0

Gvozdenović: Zajednička strategija za privlačenje investicija i turista

Izvor: Mina biznis

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

U regionu postoji potreba za zajedničkom strategijom za privlačenje investicija i turista sa dalekih tržišta, saopštio je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović i dodao da zemlje Mediterana imaju veliki potencijal kada je u pitanju turizam.

On je kazao da je tokom ove godine Mediteran posjetilo 370 miliona turista, a da će, prema prognozama Svjetske turističke organizacije ta brojka do 2030. dostići i 500 miliona turista.

„U toj prognozi čitav region treba da vidi svoju šansu“, rekao je Gvozdenović tokom Međunarodnog sajma investicionih projekata REXPO 2017, koji se održava u Zagrebu.

On je naveo da je pored jasne vizije razvoja, kao i stabilne političke situacije u zemlji, za dinamičniji ekonomski razvoj veoma važna kvalitetna saradnja između izvršne i zakonodavne vlasti, čime se Crna Gora može pohvaliti.

„Skupština, zajedno sa Vladom, nastavlja sve ono što smo započeli u prethodnom periodu, kako bi Crna Gora, kao najmanja država konstituent nekada moćne države koja je postojala na ovim prostorima, bila konkurentna u investicijama i turizmu zemljama u regionu, ali i u Evropi“, kazao je Gvozdenović.

On je, kada su u pitanju investicione aktivnosti u Crnoj Gori, rekao da su strani investitori iz 74 zemlje u Crnu Goru za deset mjeseci uložili neto 380 miliona EUR, što je blizu 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Takvi trendovi su rezultat osmišljene i hrabre politike, kao i spremnosti da se u vezi sa tim pravovremeno i efikasno donose odluke“, saopštio je Gvozdenović.

On je u okviru sajma učestvovao na panelu Uticaj međunarodnih ekonomskih kretanja na investicione tokove u regionu.

„Neizvjesnost u Evropi povećana je usljed referendumske odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU), nastavka krize u Grčkoj, poteza administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u pogledu napuštanja Transatlantskog partnerstva, pritisaka na italijanske banke, političkih tenzija u Turskoj i izbjegličke krize“, naveo je Gvozdenović.

U tom kontekstu, forum je prilika da svi zajedno, kako je kazao, promisle o dešavanjima na globalnom nivou, među kojima je, za region, veoma interesantna kineska strategija organizovanog prodora u Evropu.

Rexpo je međunarodni sajam investicionih projekata, koji na oko 2,5 hiljada kvadratnih metara izložbenog, konferencijskog i prostora za sastanke okuplja domaće i strane ulagače, te predstavlja jedan od najboljih investicionih foruma u regionu.

Do sad je Rexpo posjetilo više od šest hiljada poslovnih ljudi iz 50-ak zemalja, a predstavilo im se preko 250 kompanija, gradova i opština sa više od 500 projekata, dok je na Rexpo Forumu kroz stotinjak panel-rasprava i okruglih stolova stručnu raspravu povelo više od 300 stručnjaka iz različitih područja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR