10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Širenje dezinformacija uzrok porasta broja nevakcinisane djece

Društvo

Comments 0

Širenje dezinformacija uzrok porasta broja nevakcinisane djece

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Svaki peti građanin Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki drugi smatra da su ti dio teorija zavjere i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama.

To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe UNICEF-a uradila istraživačka agencija Ipsos, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.030 ispitanika.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan od faktora porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta.

Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da dva ključna nalaza iz istraživanja jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

On je rekao da više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti.

„Petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ti tekstovi dio teorija zavjere i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama”, naveo je Raičević.

On je kazao da svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti tih tekstova, što ga, kako je ocijenio, čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić rekao je da je širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta.

On je poručio da je vakcinacija civilizacijsko dostignuće i da otkriće vakcina predstavlja prelomnu tačku u razvoju medicine.

„Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu,“ naveo je Pušić.

Mladi reporteri, volonteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ poručili su da je za prepoznavanje lažnih vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, potrebno da građani budu medijski pismeni.

Mlada reporterka Sofija Krivokapić pozvala je sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa ljekarima.

„Razne informacije na internetu i u drugim medijima mogu, ali ne moraju biti tačne. To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima“, istakla je ona.

Njen kolega Balša Božović ističe da je interenet ogromna biblioteka, ali da bismo je koristili kako treba neophodno je da budemo medijski pismeni.

„To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je on pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci“, naveo je on.

Božović je poručio roditeljima da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama ne odlučuju bez ljekara.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je neodlučnost u pogledu vakcinisanja, odnosno oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina, jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Iz UNICEF-a su podsjetili da će u srijedu pokrenuti globalnu onlajn kampanju „Vakcine djeluju“, s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina.

„Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece širom svijeta“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR