13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena Ljetnja škola crnogorskoga jezika i kulture

Društvo

Comments 0

Završena Ljetnja škola crnogorskoga jezika i kulture

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ljetnja škola crnogorskoga jezika i kulture za inostrane slaviste (studenti osnovnih i doktorskih studija) u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost okončana je 23. avgusta.

Sa osam polaznika iz Moskve, Lođa, Skoplja i Ohrida radili su Jelena Šušanj, Boban Batrićević, Milan Marković, Aleksandar Radoman, Nikola Popović i Novica Vujović. Ova škola realizovana je u kabinetima FCJK i na brojnim lokalitetima koji su im predstavljeni u formi tzv. terenske nastave. Dragocjenu podršku ovome projektu pri obezbjeđivanju smještaja inostranim gostima dao je gdin Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, sa svojim saradnicima.

Časove jezika polaznicima Ljetnje škole crnogorskoga jezika i kulture držala je Jelena Šušanj. Studenti su pohađali nastavu u dvijema grupama, na nivou A1 i nivou B1/B2 Zajedničkog evropskoga referentnog okvira – zavisno od nivoa prethodnoga znanja. Nastava je na oba nivoa imala interaktivni karakter, što je ostvarivano putem raznih audio-vizuelnih sredstava i materijala te primjenom savremenih didaktičkih metoda, igranjem uloga i sl.

Inostrani studenti upoznali su se sa znatnim brojem naučnih i kulturnih toposa Cetinja (Dvor kralja Nikole I, Biljardu, Ćipur, Cetinjski manastir, Umjetnički muzej Crne Gore, Galeriju savremene crnogorske umjetnosti i dr.) i povodom njih slušali predavanja Bobana Batrićevića o crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi. Organizator im je obezbijedio obilazak Njeguša i mauzoleja na Lovćenu.

Realizovana je nastavna ekskurzija za polaznike ove škole, pa su obišli Rijeku Crnojevića, Muriće, Prečistu Krajinsku, Svač i dr. Studenti su se upoznali s tragovima crnogorske srednjovjekovne istorije i kulture.

O istoriji i razvoju književne periodike u Crnoj Gori, crnogorskoj književnosti s početka XX vijeka, međuratnom i pokretu poslijeratnoga modernizma studenti su imali prilike da čuju od Milana Markovića. Na tim su časovima odgledali i analizirali dokumentarne filmove o prvim književnim časopisima u nas, crnogorskim piscima, kao i dokumentarne filmove koji su polaznicima približili kulturno-istorijski razvoj crnogorskoga društva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR