Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada Crne Gore podržala uspostavljanje novih centara izvrsnosti

| Postavio/la: Milena Aprcović

Vlada Crne Gore podržala uspostavljanje novih centara izvrsnosti Damjanović; Foto: Ministarstvo nauke

Vlada Crne Gore danas je usvojila Informaciju o podršci uspostavljanju novih centara izvrsnosti u kojoj su predstavljeni rezultati novog konkursa sprovedenog ove godine, saopštilo je Ministarstvo nauke. 

"Glavni rezultat novog konkursa su dva vrlo kvalitetna prijedloga, sa kojima će Ministarstvo nauke ući u pregovore o finansiranju.

Ukupna vrijednost ova dva projekta je oko 2.5 miliona eura od čega je sufinansiranje iz budžeta 1.8 miliona eura za tri godine.

Prvorangirani centar je iz oblasti nauke o hrani pod nazivom: Centar izvrsnosti za digitalizaciju u oblasti bezbjednosti hrane i autentičnosti prehrambenih proizvoda – FoodHub, rukovodilac: prof. dr Aleksandra Martinović, nosilac: Univerzitet Donja Gorica sa brojnim partnerima iz zemlje i inostranstva.

Drugorangirani centar odnosi se na istraživanja u biomedicini. Rukovodilac je dr Vjeroslava Slavić, nosilac je: Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo (sa planom osnivanja novog pravnog lica) i takođe brojnim partnerima iz Crne Gore i inostranstva", navedeno je u saopštenju. 

Na konkurs koji je bio otvoren 6 mjeseci, stiglo je 7 prijava.

"Prijave su prvo upućene na međunarodnu evaluaciju gdje je glavni fokus bio na ocjeni naučnog potencijala projekata. U evaluaciju je bilo uključeno 14 ocjenjivača iz Meksika, SAD, Grčke (2), Italije (2), Slovenije (3), Poljske, Turske, Hrvatske, Španije i Belgije. 

Za drugu fazu evaluacije Ministarstvo nauke je imenovalo komisiju od 3 međunarodna eksperta (iz Srbije, Hrvatske i Francuske), čiji je zadatak bio da pregledaju sve prijave, evaluacije iz prve faze, obave intervjue sa timovima i pripreme izvještaje o projektima kao i da predlože rang listu. Savjet za naučnoistraživačku djelatnost, na sjednici od 5. septembra 2019. godine, je prihvatio rang listu i predložio Ministarstvu nauke da dodijeli status centra izvrsnosti za dva prvorangirana projekta", dodaje se u saopštenju. 

Ministarka Damjanović je podsjetila na nedavno usvojenu Strategiju pametne specijalizacije, gdje su centri izvrsnosti važni instrumenti njene implementacije i jedan od uslova konkursa je bio povezanost teme istraživanja sa prioritetima ove strategije.

Kako se navodi, osnovne karakteristike ovog instrumenta podrške Ministarstva su:

- kreiranje snažnih jezgara naučnog i inovacionog ekosistema, okupljanje istraživača i stručnjaka koji se fokusiraju na istraživanja u punom intenzitetu, zapošljavanje i stipendiranje mladih istrazivača

- kreiranje ili značajno unapređenje proizvoda ili usluga za precizno definisanu privrednu granu, koji mogu pomoći postojećim privrednim društvima u Crnoj Gori da poboljšaju svoju međunarodnu konkurentnost integracijom naprednih znanja, tehnologija i inovacija u tradicionalne sektore privrede.

- uspostavljanje međunarodne saradnje koja predstavlja veoma značajan faktor u djelovanju centara jer oni treba da budu čvorišta putem kojih se efikasnije povezujemo sa Evropom i svijetom.

Ministarka Damjanović je čestitala timovima oba najbolje rangirana projekta na izuzetno kvalitetno pripremljenim prijavama ali i pohvalila ostale prijedloge koji su putem ovog konkursa pokazali da u našoj zajednici postoji puno kvalitetnih ideja, da su ljudi voljni da rade na sprovođenju kompleksnih programa koji mogu donijeti vidljiv boljitak u našem društvu a posebno privredi, uz očekivanje da će pregovori sa dva prvorangirana tima biti uspješno okončani do kraja ove godine kada će početi njihova realizacija, zaključeno je u saopštenju Ministarstva nauke. 

Ostavi komentar

0/300