Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Velika količina sulfata u Limu je normalna, neko je nešto izlio u Lim te večeri"

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

"Velika količina sulfata u Limu je normalna, neko je nešto izlio u Lim te večeri"

Analiza uzoraka vode iz Lima pokazala je da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je to najvjerovatniji uzrok pomora ribe u toj rijeci, navodi se u pisanom saopštenju Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavljenom Anteni M.

Uzorci vode uzeti su nekoliko sati nakon nekog ispuštanja koje je dovelo do pomora ribe, rekao je za Antenu M ihtiolog Danilo Mrdak napominjući da uopšte nije iznenađen rezultatima.

"Znali smo to i od prije ali smo se ponovo uvjerili da je tamo katastrofalno stanje. Postoje brojni ispusti raznih farmi, manjih i većih fabrika, kanalizacioni ispusti, tako da su povećane količine nitrita i sulfata potpuno za očekivati u toj vodi. 

To doprinosi da se kiseonik brže troši iz vode tako da riječni organizni mogu da pate od nedostatka kiseonika", kazao je Mrdak.

Mrdak je iznio mišljenje o tome što bi mogao biti uzrok ekološkog incidenta.

"Sumnjam da je tu nešto drugo u tom trenutku izazvalo pomor ribe, jer se on nije desio na čitavom toku već samo od dijela industrijeske zone pa nizvodno, a ne iznad. Mrtve ribe su samo u tom dijelu nalažene i pretpostavljam da su nešto izlili. Ja sada ne bih da licitiram koja od fabrika u Bijelom Polju je to napravila ali postoiji jedna cijev u koju se zajednički izlivaju otpadne vode. Od te cijevi ribe su nalažene mrtve nizvodno, a nijedna riba nije nađena iznad, što je očigledan dokaz da je na tom mjestu bilo nešto te večeri", smatra Mrdak.

On je rekao kako je ekološki incident koji se dogodio u Limu sistemski problem. 

"Neprimjereno je da se u civilizovanom svijetu ovakve stvari dešavaju i ovo je stvar sistemskog problema. Nije vođeno računa kada su fabrike puštane u rad, kako i gdje se izlivaju otpadne vode, i na kraju nam zbog loših odluka dolaze računi na naplatu a nama su došli", rekao je Mrdak. 

On je mišljenja da se pomor riba i ranije dešavao u Limu ali da je sada to transparentno posredstvom mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža.

Ostavi komentar

0/300