10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo kako će izgledati Institut za liječenje i istraživanje raka

Društvo

Tag Video
Comments 0

Evo kako će izgledati Institut za liječenje i istraživanje raka

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Projekat izvanrednog visokotehnološkog instituta za liječenje i istraživanje raka (SEEIIST) “oživio” je ulaskom u fazu studije dizajna na specijalnom događaju Ministarstva nauke u Budvi. Ministarsvo je objavilo i video snimak animacije budućeg Instituta.

SEEIIST Design Phase će trajati naredne tri godine tokom kojih će biti definisano u kojoj zemlji Jugoistočne Evrope će biti sjedište Instituta.

Premijer Duško Marković je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore još prije tri godine prepoznala značaj ovog naučnog projekta. On smatra da Balkan ne smije dalje čekati na savremena tehnološka rješenja i da nam trebaju aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri.

EU Komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas je rekao da mu je naročito drago što je ovim događajem SEEIIST Projekat postaje bliži svojoj realizaciji i čestitao ministarki Damjanović i prof. Šoperu na viziji i izuzetnoj posvećenosti, ističuči da se
upravo zahvaljujći njima rapidno stiglo do ove druge faze SEEIIST Projekta.

Prof. Hervig Šoper, nekadašnji direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), obzirom na to da je bio predlagač inicijative za uspostavljanje ovog Instituta je takođe na samom startu dao par uvodnih napomena ističući da je Crna Gora bila jedina zemlja koja je zaista i reagovala na ovu inicijativu zahvaljujući predanom radu ministarke Damjanović.

Pored značaja koji ima ovaj Institut u smislu nauke i istraživanja, prof. Šoper smatra da je specifičnost ovog Projekta i u tome da poveže zemlje našeg regiona koje i dalje imaju otvorena pitanja, podsjećajući na misiju SESAME Instituta u Jordanu u povezivanju sukobljenih zemalja na Bliskom istoku da sarađuju (tzv. misija “nauke za mir”).

Ministarka Damjanović  je napomenula posebnu dimenziju Instituta da zaustavi odliv talenata i povrati briljantne ljude koji su napustili ovaj region i privuče sve druge koji će imati interesa da rade na tehnološki najnaprednijem Institutu ove vrste na svijetu.

Zaključila je da će ovaj projekat sigurno da uspije bilo u Crnoj Gori ili u nekoj od zemalja regiona a lokacija projekta bi trebala da bude poznata do kraja sledeće, najkasnije početkom 2011.

U daljem dijelu Programa, ključne i predmetne teme su se zasnivale na iskustvu liječenja tumora jonskim snopovima, zatim različitim aspektima istraživanja liječenja pomoću ove metode, kliničkom iskustvu hadronske terapije u postojećim Institutima, kao i predloženom akceleratoru (koji će biti tek peti ovakve vrste u Evropi, a 13 na svijetu), statistici kancer pacijenata u Regionu i kako izgraditi zajednicu u JI Evropi za ovu krupnu naučno-istraživačku infrastrukturu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR