11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada naredila: Izraditi katastar zagađivača rijeka

Društvo

Comments 0

Vlada naredila: Izraditi katastar zagađivača rijeka

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Premijer Duško Marković saopštio je da je Vlada danas naredila izradu katastra zagađivača na svim ribolovnim vodama, ističući da se biznis ne može razvijati na uštrb zaštite životne sredine te da zagađivači moraju biti oštro kažnjeni.

Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u rijekama koji su nastali kao posljedica ispuštanja različitih otpadnih voda, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Informaciju koju je Vlada danas usvojila, sa ciljem da se u narednom periodu institucionalnim i koordinisanim aktivnostima i mjerama spriječe novi incidenti.

"U Informaciji o degradaciji ribolovnih voda zbog ispuštanja otpadnih voda i odlaganja različitih vrsta otpada, navodi se da je stanje na vodotocima alarmantno i da, ukoliko se ne krene sa sistematskim rješavanjem ovih problema, slučajevi zagađivanja i pomora ribe biće sve češći. Ministarstvo je Informaciju pripremilo u saradnji sa kolegama sa Prirodno matematičkog fakulteta, Ministarstva održivog razvoja i Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore", navedeno je u saopštenju Ministarstva. 

S ciljem koordinisanog i  efikasnog djelovanja, Vlada je, kako navode prihvatila prijedlog da se formira radna grupa za rješavanje ovog izazova, a na bazi evidentnog pozitivnog iskustva irezultata u borbi protiv nelegalnog ribolova takvim pristupom.

"U sastav radne grupe ušli bi predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije, Državnog tužilaštva i osnovnih sudova, zatim nadležnih laboratorija za ispitivanje i analize, Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, predstavnici nauke,  zajednice opština, Privredne komore, civilnog sektora i drugih relevantnih institucija".

Takođe, ocijenjeno je da se narednom periodu mora raditi značajnije na podizanju svijesti svih građana Crne Gore, a posebno privrednih subjekata, po ovom pitanju.

Istovremeno, privredni subjekti biće upoznati sa mogućnostima podrške za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

"Ministarstvo poljoprivredeće u saradnji sa PKCG organizovati dodatne prezentacije privrednim subjektima o mogućnostima korišćenja sredstava IPARD programa i grantova od 60 odsto ukupne investicije za projekte namijenjene za zaštit iživotne sredine", navedeno je u saopštenju Ministarstva. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR