Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Uništavanja viškova naoružanja neće biti

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Pobjeda

Uništavanja viškova naoružanja neće biti

Poligon za potrebe Vojske Crne Gore koji će biti izgrađen na Sinjajevini biće isključivo korišćen za vježbe i na njemu nije planirano bilo kakvo uništavanje viškova naoružanja. To se navodi u dokumentu usvojenom na sjednici Vlade kojim je precizirana namjena poligona.

"Predmetna lokacija koristiće se isključivo kao vježbovnostrelišni poligon za potrebe Vojske Crne Gore, te nije planirano uništavanje viška naoružanja. Naprotiv, u prethodnom periodu saveznici Crne Gore pomogli su da se kroz Mondem, NATO Trust fond i ITF program unište viškovi ubojnih sredstava", navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada 5. avgusta.

Podsjeća se da je Strategijskim pregledom odbrane, koji je Vlada donijela na sjednici održanoj 20. septembra 2018, između ostalog, definisano da je jedan od ključnih prioriteta Ministarstva odbrane, formiranje i uređenje višenamjenskog vojnog poligona koji mora da obezbijedi uslove za taktičke vježbe jedinica do ranga bataljona i bojna gađanja pješadijskim naoružanjem i artiljerijskim oruđima Vojske.

Vladin dokument se dotakao i uticaja na životnu sredinu, što je korišćeno kao jedan od argumenata protivnika izgradnje poligona.

"Uzimajući u obzir u koje svrhe se planira korišćenje predmetne lokacije, formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore neće imati uticaja na zagađenje životne sredine, a na to ukazuje i izvještaj o izvršenom mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini - vazduh, voda, tlo koje je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije sačinila JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec dana", precizira se u informaciji Vlade.

Ostavi komentar

0/300