22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

22° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović o protestima zbog Sinjajevine: Moramo se držati struke i nauke

Društvo

Comments 2

Radulović o protestima zbog Sinjajevine: Moramo se držati struke i nauke

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Komentarisao i pomor ribe na Limu.

Uprkos svim izazovima, Crna Gora je ekološka država poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović tokom akcije pošumljavalja u Tološkoj šumi organizovanoj povodom 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

"Mi s ponosom možemo da kažemo da je Crna Gora ekološka država, jer ovo država definitivno stremi svemu što je zaštita životne sredine. Sjetimo se samo kako je bilo u decembru prošle godine, najave svih oponenata, fama koja se dizala samo u vezi sa Tarom, danas to više niko ne pominje", kazao je ministar Radulović koji je podsjetio da je 28 zemalja EU dalo saglasnost da otvorimo poglavlje 27.

"Danas imamo 20 odsto zaštićene površine na jednoj ovako maloj teritoriji, sa tendencijom da se ti prostori šire, svakog dana imamo neku novu aktivnost, 15 odsto kopna smo mapirali za Natura 2000..." , saopštio je Radulović.

Na naše pitanje, da li očekuje da konkretno budu poznati zagađivači koji su prouzrokovali pomor ribe na Limu, Radulović je odgovorio:

"Apsolutno, namjerno nijesmo izlazili sa ishitrenim ocjenama, jer to prosto nije moguće, moraju postati tehnički preduslovi da bi se moglo izaći sa objektivnom izjavom koja se kasnije može odbraniti. Inspekcija je izašla na teren, uzrokovale su vodu, dobile nalaze...Ono što ja mogu reći, što se zapravo sa sigurnošću može utvrditi jeste da je hemijska potrošnja kiseonika u vodi bila prevelika i da je to vjerovatno uzročnik pomora ribe. Veterinarska inspekcija je obavila vizuelni pregled pomora ribe, i prema tim nalazima došlo se do zaključka da je voda patila od nedostaka kiseonika. Činjenica je da smo mnogo bliže da evidentiramo ko je zagađivač. Bez obzira na pojedničnu situaciju, krenuli smo u ogroman obračun sa sviješću, ne samo preduzetnika, nego i građana koji svojim postupcima narušavaju životnu sredinu", kazao je ministar.

Komentarišući proteste NVO sektora organizovanih za zaštitu životne sredine, ministar je poručio da se moramo "držati struke i nauke".

"Za dio koji protestuje znam zašto protestuju, takođe, znam da ima i onih iskrenih građana koji su uplašeni ozbiljnom količinom dezinformacija o životnoj sredini. Nema potrebe za tim, dešavaju se ekološki incidenti, kao što se dešavaju svuda u svijetu".

Osvrnuo se konkretno na proteste povodom zaštite Sinjajevine.

 "Neko nekome mora da objasni kako je ustanovio da će na Sinjajevini doći do pomora svega, mora dakle postojati neka studija, naučni dokument i tada ću biti apsolutno spreman da ih saslušam. Mislim da je funkcija NVO sektora ne da bude antivladina, već da radi zajedno sa Vladom na implementaciji politike zaštite prostora", poručio je Radulović.

Inače, danas je tokom akcije pošumljavanja u Tološkoj šumi protestovalo nekoliko građana koji su nosili transparent " Sačuvajmo Sinjajevinu". 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Alen

I ribe hoće na izađu iz vode da bi disale vazduh ekoloske drzave

Alen

Vjerovatno se nesavjesni građanin pomokrio u Lim i izazvao pomor ribe.Imao je mulj u bubregu i kamen u žuči a nije znao....