8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nuhodžić- Erikson: Kvalitetna saradnja MUP-a i UNHCR-a biće nastavljena

Društvo

Comments 0

Nuhodžić- Erikson: Kvalitetna saradnja MUP-a i UNHCR-a biće nastavljena

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) imaju kvalitetnu i sadržajnu saradnju  u svim pitanjima od značaja na planu rješavanja statusa interno raseljenih, međunarodne zaštite i unapređenja operativnog odgovora na izazove u ovoj oblasti, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i šefice Regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson.

Nuhodžić je saopštio da cijeni doprinos koji se ostvaruje kroz saradnju sa Regionalnom kancelarijom UNHCR-a, ističući da ona daje izuzetne rezultate.

„U prethodnom periodu povećali smo smještajne kapacitete u Centru za prihvat, formirali mobilne biometrijske timove koji su pružali pravnu pomoć interno raseljenim licima sa Kosova, organizovali obuke za službenike koji rade na poslovima međunarodne zaštite stranaca“, saopštio je on, dodajući da će se i u narednom periodu  posvećivati velika pažnja unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Istakao je da je Crna Gora snažno podržala usvajanje Globalnog sporazuma za izbjeglice i pripremila smjernice za djelovanje.

Time je, kako je naveo,  potvrđena odlučnost države da   doprinese međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbjeglica, podsjećajući  na napore države  koji traju još od devedesetih godina  na rješavanju pitanja izbjeglih, raseljenih i interno raseljenih.

Šefica Regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson je pohvalila saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i kazala da uspostavljene dobre prakse mogu  služiti kao primjer drugim državama u regionu.

Kazala je da je zadovoljna povodom uspješno realizovanog  Prvog koordinacionog sastanka donatora „Zajednički odgovor na mješovite migracije“  koji je održan u Podgorici.

Crna Gora je pokazala da ima kapacitete da se suoči sa izazovima koji nose  mješovite migracije, saopštila je Erikson i kazala da je namjera ove organizacije da se u predstojećem periodu promijeni percepcija ove regije.

„Crna Gora nije samo mjesto tranzita, već zemlja koja je stvorila sve zakonske preduslove za pružanje adekvatne međunarodne zaštite“, konstatovala je Erikson.

Na sastanku je zaključeno da je dosadašnja  uspješna realizacija zajedničkih projekata dobar osnov za nastavak aktivnosti, te da Crna Gora ima dobar normativno pravni okvir, kako u oblasti zaštite i prijema, tako i u oblasti pomoći licima i njihove  integracije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR