7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježen Dan JU "Komanski most" i završetak rekonstrukcije

Društvo

Comments 0

Obilježen Dan JU "Komanski most" i završetak rekonstrukcije

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

JU Zavod “Komanski most” juče je svečano obilježila 43 godine postojanja i uspješnog rada. U proteklom periodu, ova ustanova je bila drugi dom za više od 300 korisnika, od kojih su neki stanovnici Zavoda od njegovog osnivanja. To je ujedno bila i prilika da se ozvaniči završetak rekonstrukcije ove javne ustanove, vrijedne 1,3 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"U Zavodu je trenutno smješteno 112 korisnika i jedina je ustanova ove vrste u državi. Zavod je svoj značajni jubilej dočekao sa puno boljim uslovima za rad nakon potpune rekonstrukcije zgrade i nabavke opreme i namještaja u koju je uloženo više od 1,3 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Naime, Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa KfW bankom realizovalo "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama i JU „Komanski most“ obuhvaćena je nizom promjena.

Ministar rada i socijalog staranja Kemal Purišić kazao je da su implementacijom navedenog programa unaprijeđeni standardi smještaja u ovoj ustanovi, ispunivši određene normative i standarde za pružanje usluge smještaja odraslih i starih lica sa invaliditetom, što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„Politika Vlade i dalje će biti sve efikasnija zaštita lica sa invaliditetom, i u tom smislu u narednom periodu, podsticat ćemo razvoj usluga koje su neophodne ovim licima. U skladu sa navedenim u toku je izrada Plana transformacije ove ustanove sa ciljem smanjenja broja korisnika kroz razvoj usluga stanovanje uz podršku, mala grupna zajednica, pomoć u kući i dr.“, rekao je Purišić.

Ministar je naveo se u cilju adekvatne zaštite svakodnevno sprovode aktivnosti u cilju osnaživanja korisnika.

„To su radno-okupacione aktivnosti, podrška u ostvarivanju kontakata sa porodicom i drugim licima važnim za korisnika, razvoj vještina i znanja potrebnih za život van smještaja i relaksaciju i rekreaciju“, kazao je Purišić.

Generalni direkor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović rekao je da su radovi u JU Zavod “Komanski most” izvedeni krajem prošle i početkom ove godine.

„Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti obuhvatili su postavljanje termo i hidroizolacije na krovovima, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu fasadne bravarije, uvođenje sistema grijanja i hlađenja, uvođenje centralizovanog sistema za pripremu sanitarne tople vode, sa solarnim kolektorima, zamjenu svjetiljki, rekonstrukciju dijela sanitarnih čvorova, moleraj i zamjenu podnih obloga“, naveo je Radulović.

Direktor Zavoda Vaselj Dušaj kazao je da su ovom rekonstrukcijom unaprijeđeni standardi smještaja korisnika u ustanovi, te da ima korisnika koji su 100 odsto nepokretna lica, 100 odsto slijepa lica, zatim lica sa najtežom intelektualnom retardacijom.

„Život se odvija ovdje 24 sata dnevno i korisnici zaslužuju bolje uslove boravka u ovoj ustanovi“, zaključio je Dušaj.  

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR