15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijenu nezavisnosti Savjeta RTCG-a plaćaju građani

Društvo

Comments 0

Cijenu nezavisnosti Savjeta RTCG-a plaćaju građani

Izvor: Pobjeda

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Savjet Radio Televizije Crne Gore koji „vedri i oblači“ u ovoj kući, smjenjuje i postavlja menadžment i kome uprava „podnosi račune“  nevjerovatno je – nikome ne odgovara, samim tim ne snosi ni posljedice za svoje, nerijetko, nezakonite odluke.

Generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić za Pobjedu kaže da su članovi Savjeta zaštićeni „kao bijeli medvjedi“.

Neophodne promjene 

Savjet RTCG mora odgovarati za svoj rad, jer praksa je pokazala da su nezakonitim smjenama generalnih direktora oštetili Javni servis za velika materijalna sredstva. Član Savjeta trenutno je zaštićen kao bijeli medvjed, radi što hoće i kažnjava kako hoće. Unose haos raznim smjenama i nikome ne odgovoraju. To se mora mijenjati, smatra Šundić.

Rješenje vidi u tome da Savjet za svoja činjenja mora da odgovara Skupštini kao organu koja ga bira.

To se postiže pomjenama u Statutu ili nekim drugim dokumentima, navodi Šundić.

Čelni čovjek Javnog servisa ističe da je osnovna greška pogrešan izbor članova Savjeta.

"Tu moraju da sjede ljudi koji poznaju rad elektronskog medija, jer rad u nacionalnom Javnom servisu složen je sistem i zahtijeva poznavanje rada Radija, Televizije i Portala. To zahtijeva poznavanje novinarstva, produkcije tehnologije i proizvodnje" pojašnjava Šundić.

Česte promjene u Savjetu, kako kaže, otežavaju rad menadžementa kuće jer generalni direktori i direktori Radija, Potrala i Televizije „žive svakog dana u iščekivanju da će biti smijenjeni nizašto“.

"To nije dobro za Javni servis i izaziva veliku neizvjesnost. Savjet ne smije biti naređivački organ generalnom direktoru i uredničkom timu, oni moraju da sarađuju, da rade i vode dijalog ali i zajednički da pronalaze rješenja", govori Šundić.

Izmjene 

Savjet Javnog servisa, na elektronskoj sjednici u septembru, izmijenio je Statut tog tijela i donio dokument „Principi razvoja Javnog servisa“ kojim su uvedene brojne izmjene bez prisustva menadžmenta i medija.

Novi Statut, između ostalog, propisuje i da Savjet može pokrenuti disciplinski postupak protiv generalnog direktora, kao i to da u roku od pet dana mora odgovarati na upite Savjeta – u suprotnom to tijelo može pokrenuti smjenu.

Šundić smatra da je nedopustivo da se to radi daleko od očiju javnosti i menadžmenta, ali navodi i da nije potrebno donositi bilo kakve dodatne dokumente.

Prema riječima predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije Ranka Vujovića nelogično bi bilo da Savjet RTCG sam sebi nameće odgovornost za donesene odluke, ali je saglasan sa Šundićem da bi zakonodavac mogao u nekom narednom periodu da razmišlja o konsekvencama odluka koje proizvode štete od nekoliko stotina hiljada po Javni servis i odgovornosti za njih.

"Moguće je pojačati transparentnost rada Savjeta, a posebno u donošenju tako značajnih odluka kakve su smjene generalnih i ostalih direktora u ovoj kući", smatra Vujović.

Kako dodaje, nameće se i pitanje pravne utemeljenosti donesenih odluka o smjenama direktora.

"Većina članova Savjeta nema pravno obrazovanje, pretpostavljam da su pravne službe u RTCG konsultovane oko ovakvih pravnih akata. Očigledno je da, poslije ovoliko odluka koja su sve pale na sudu, pravnici koji su formulisali odluke nijesu dobro radili svoj posao. Međutim kako vidimo niko nije odgovarao poslije svega", ističe Vujović.

Osvrćući se na to što je Savjet na elektronskoj sjednici promijenio Statut rekao je da nije dobro da se takav dokument mijenja bez prisustva javnosti.

"Izmjene Statuta su značajne, posebno u dijelu koji se odnosi na odgovornost generalnog direktora i otvaraju sada još lakši prostor za njegovo razrješnje. Posebno je upitno koliko se uspješnost rada generalnog direktora može vezivati za rejtinge gledanosti i slušanosti, odnosno takozvano povjerenje gledalaca u program. Javni servis nije medij koji ulazi u komercijalne trke sa privatnim televizijama, niti mu je program tog karaktera da bi njegov rejting trebalo da bude neki validan pokazatelj o uspješnosti rada generalnog direktora", istakao je Vujović.

Kako je rekao nije mu jasna svrha „Principa razvoja RTCG“, jer taj dokument nije ponudio ništa novo.

"Za očekivati je bilo da ovako zvučan dokument ponudi sadržajniju i malo širu viziju razvoja RTCG i u tehnološkom i u organizacionom smislu", naveo je Vujović.

Rezultati 

Nezavisnost Savjeta Javnog servisa je, prema njegovim riječima polazna osnovna za priču o nezavisnosti ovog medija.

"Iz nezavisnosti ovog tijela bi trebalo da proistekne ukupna dalja nezavisnost rada ovog emitera. Zbog ovih stvari Evropa u standardima koji se odnose na javni servis insistira na širokoj nezavisnosti ovog tijela i tek u nekim ekstremnim slučajevima dozvoljava razrješenje Savjeta ili pojedinih njegovih članova. Kada posmatrate Zakon o RTCG praktično je nemoguće pozvati na odgovornost Savjet ovog medija za bilo koju odluku koja je donešena. Ovako kako su postavljene norme u zakonu u normalnom ambijentu i nije loše da je nezavisnost Savjeta tvrdo zaštićena. Međutim u stvarnosti se dešava nešto drugo - priča Vujović.

Realnost je da je u prethodnih nekoliko godina smijenjeno nekoliko direktora u RTCG, da su se te odluke pokazale pravno neutemeljene i da su za posljedicu imale finansijsku štetu budžetu RTCG od nekoliko stotina hiljada eura.

Član ovog tijela Milan Radović Pobjedi je rekao da, ukoliko Savjet radi loše rezultati nijesu dobri, legitimno je pričati o odgovornosti, ali da je tu potrebno biti oprezan.

"Ukoliko se omogući smjena Savjeta po nekoj slobodnoj procjeni kvaliteta rada onda se to može zloupotrijebiti i Savjet se može smjenjivati kada to ne odgovara vlastima. Pri tome svi zapostavljamo moralni aspekt, i upravo je ovo na čemu treba insistirati, pa oni za koje se ispostavi da su griješili treba da podnesu ostavke, ali i da budu od javnosti stavljeni na periferiju", predlaže Radović.

Komentarišući prethodne odluke Savjeta, smatra da je suštinski problem što je tom tijelu dato da bira generalnog direktora ali nije jasno definisana procedura njegove smjene.

"Sud kumulativno sabira dva razloga za smjenu, a to su materijalna šteta i nepoštovanje zakona i opštih akata RTCG. Jedan od tih akata je i programski plan, koji usvaja Savjet. Upravo je to suština rada i značaja Savjeta. U praksi ako jedan generalni direktor ne postupa po programskim dokumentima koje je usvojio Savjet i kad dođe do smjene, sud cijeni da li je to u praksi dovelo do materijalne štete. Mislim da je time obesmišljena uloga Savjeta i njegov značaj jer upravo Savjet mora da štiti taj plan jer na taj način štiti interes javnosti. Ako to nije u mogućnosti kao što vidimo, onda to što je definisan kao nezavisan u radu nije i stvarno stanje", primjećuje Radović.

Nove norme

Osim nadoknade koju će sud donijeti, prema njegovom mišljenju, treba vidjeti da li bi nečiji rad proizveo veću štetu od te nadoknade.

"Svakako unutar RTCG moramo pojačati pravnu službu, ali imati dodatni oprez pri sklapanju ugovora sa budućim menadžmentima, kako se ne bi došlo u ovakvu situaciju", kazao je Radović.

Podsjeća da je Zakonom Savjet definisan kao nezavisan u radu i zastupa interese javnosti, a da članovi ovog tijela nijesu dužni da postupe po bilo čijoj instrukciji već isključivo na osnovu svog znanja i svoje savjesti.

"Ovo je vrlo važno jer garantuje nezavisnost Savjeta. Odgovornost Savjeta je legitimna tema i građani treba da cijene rad Savjeta i rad Javnog servisa ukupno", zaključuje Radović.

U Zakonu o RTCG koji je u petak ušao u skupštinsku proceduru navedeno je da će Skupština raspustiti Savjet kada ovaj Zakon stupi na snagu.

"Predsjednik Skupštine dužan je da, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, pokrene postupak za imenovanje članova Savjeta u skladu sa ovim zakonom. Prvu sjednicu novoizabranog Savjeta saziva predsjednik Skupštine, u roku od 15 dana od dana njegovog imenovanja", piše u članu 79 koji se odnosi na pokretanje postupka imenovanja Savjeta.

Lista

U posljednjih nekoliko godina Savjet Javnog servisa smijenio je nekoliko generalnih direktora – Branka Vojičića, Rada Vojvodića i Andrijanu Kadiju. Sud je u svim ovim slučajevima utvrdio da su nezakonito razriješeni, zbog čega će Javni servis novcem građana Crne Gore morati da isplati više od pola miliona eura.

„Žrtve“ su bili i najbliži saradnici generalnih direktora, pa će tako Javnis servis morati da isplati i bivšeg direktora TVCG Vladana Mićunovića i bivšeg urednika Prvog programa Aleksandra Mirkovića jer sud je dokazao da su i oni nezakonito smijenjeni. 

Rutović: Član Savjeta da ima kredibilne reference 

Odgovornost prema javnosti, između ostalog, očekivano podrazumijeva visoku javnu svijest ovlašćenih predlagača članova Savjeta o značaju profesionalnih znanja ove oblasti, odnosno kredibilnih referenci njihovih predstavnika u ovom visokom tijelu, smatra direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović. 

On za Pobjedu kaže da bi bilo očekivano da se u ovoj fazi evolucije sistema javne radiodifuzije, predlagačka struktura Savjeta, u cilju javnog interesa, „rukovodi kompetencijama, kredibilnim bazičnim znanjima i vrijednostima“ .

"Ne manje, ova zahtjevna oblast prirodno da sa nivoom zakonskih ovlašćenja Savjeta, treba da bude skopčana i sa nivoom dužne pažnje, transparentnosti i javnosti rada kao i etičkim načelima u relacijama prava, dužnosti i odgovornosti", ističe Rutović.

Podsjeća da su Prijedlogom zakona o RTCG, kao rezultatom trostruke ekspertize Savjeta Evrope, koji je Vlada nedavno utvrdila, dodatno osnaženi mehanizmi političko-institucionalne nezavisnosti Savjeta RTCG.

"Vlada Crne Gore svoju odgovornost prema usvajanju evropskog koncepta ove oblasti legitimisala je najboljim zakonskim rješenjima, što posljedično upućuje i na konkretno institucionalno preuzimanje odgovornosti svakog od subjekata u sistemu i vršenju prenesenih poslova u ime osnivača, odnosno države. Nesporno da evropski sistemski okvir nezavisnih instituta kontrolnih mehanizama odnosno prava i obaveza Savjeta, podrazumijeva profesionalizam i demokratske prakse u vršenju javnih ovlašćenja, kao nužno polazište kako u svojim pravima i dužnostima, tako i prema demokratskom institutu odgovornosti", naveo je Rutović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR