15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prije tri decenije „Durmitor“ je imao stotine ski trkača, danas otac i sin čuvaju tradiciju

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Prije tri decenije „Durmitor“ je imao stotine ski trkača, danas otac i sin čuvaju tradiciju

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Crnogorsko skijaško trčanje, nekada masovna sportska disciplina i najuspješnija od svih skijaških disciplina, ovog trenutka svelo se na dva imena.

Na šesnaestogodišnjeg  takmičara Aleksandra Grbovića i njegovog i trenera nordijske reprezentacije Crne Gore, njegovog oca, Gorana Grbovića.

I Klub nordijskog skijanja „Durmitor“ sa Žabljaka, čiji su članovi njih dvojica, jedini je aktivan klub u državi koja je prije tri decenije brojala na stotine ski trkača koji su bili konkurentni u okvirima nekadašnje SFRJ ali i šire.

„Sada je u ovom sportu, koji stručnjaci smatraju najzdravijim, stanje sumorno. U našem klubu trenira desetak takmičara, izuzev Aleksandra koji je reprezentativac, sve dječaci i djevojčice uglavnom na početku bavljenja ovim sportom. Interesovanje je skromno uprkos tome što svakog člana čekaju skije i sva druga oprema u koju spadaju i roleri za obavljanje treninga na suvom. Na rasolaganju je i uređena staza od 2,5 kilometara za koju smo dobili homologizaciju-licencu od FIS, međunarodne skijaške federacije“, priča Goran Grbović.

Goran kaže da ovaj sport ima podršku lokalnih struktura, Crnogorskog skijaškog saveza i Ministarstva sporta. Sa sjetom što nema masovnosti kaže da je nakon višemjesečnih „suvih“ treninga na Žabljaku sa Aleksandrom nedavno obavio desetodnevne pripreme u italijanskom Livinju gdje je osjetio prvi ovosezonski snijeg ali i prisustvo nekoliko stotina konkurenata iz svih krajeva svijeta sa kojima će ove zime voditi borbu za plasmane i sticanje potrebne kvote FIS bodova kako bi se našao na olimpijadi u Pekingu 2022. 

 

„Aleksandar ima normu za učešće na JOG, svjetskoj olimpijadi mladih naredne godine u Švajcarskoj. Prošle sezone, na šampionatu svijeta u austijskom skijaškom centru Zefeld, stekli smo “B” normu za Peking. Cilj je da ovaj rejting sačuvamo i nastojati da ga popravimo kako bi stigli do “A” olimpijske norme. Pred nama je mnogo trka a za te bodove nema podjele na juniore i seniore.

Njih dvojica su dio najpoznatije porodice u crnogorskom skijaškom trčanju koje su sa puno uspjeha obilježavali kroz tri generacije. U prvoj,  Aleksandrov đed Tomaš i Tomaševa sestra Stanija bili su u samom vrhu ovog sporta na prostorima nekadašnje nam domovine.

Njegovi stričevi Veselin i Batrić, i otac Goran, isto tako osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. To je period koji su obilježile desetine uspješnih ski trkača sa Durmitora čiji je talenat brusio i izbrusio tokom četiri godine rada na Žabljaku trener iz Poljske Tadeuš Jankovski.

Bezbroj je titula u uspješnijem od dva skijaška sporta a najuspješnije su Goranov podijum na otvorenom prvenstvu Poljske za pionire koje se smatralo nezvaničnim svjetskim prvenstvom i titula omladinskih prvakinja Balkana u bijatlonu koju su crnogorskom ski trčanju donijele Branka Tomčić, Milanka Baranin i Vesna Grbović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR