15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto su lovci ubili medvjedicu kod Bioča?

Društvo

Comments 4

Zašto su lovci ubili medvjedicu kod Bioča?

Izvor: Pobjeda.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Žarko Lakušić (48), Nenad Marović (54), Darko Radulović (41), Mihajlo Vlahović (54) i Nebojša Petrović (44), dugogodišnji članovi Lovačkog saveza, uhapšeni su, jer su, kako se sumnja, u reonu Mala rijeka kod Bioča, ubili medvjedicu staru dvije godine.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, ove osobe su, kako se sumnja, usmrtile zaštićenu vrstu životinja u Crnoj Gori i terete se za krivično djelo nezakoniti lov.

''Zbog krivičnog djela nezakoniti lov policijski službenici su uhapsili Ž. L. (48), N. M. (54), D. R. (41), N. P. (44) i M. V. (54). Policija je po saznanju za događaj izašla na lice mjesta i po nalogu nadležnog tužioca izvršila uviđaj na licu mjesta. Na licu mjesta su bili i službenici Lovočuvarske organizacije Podgorica i stručno lice iz Veterinarske inspekcije. Lica koja su, kako se sumnja, usmrtila medvjeda i nakon što su primijetila lovočuvare udaljila su se sa lica mjesta, ubrzo nakon događaja locirana su i lišena slobode'' - navodi se u saopštenju Uprave policije.

''Nastavljaju se dalje policijsko-tužilačke mjere i radnje u cilju identifikacije lica koje je upotrijebilo vatreno oružje i usmrtilo medvjeda'' - piše u saopštenju policije.

Sekretar Lovačkog društva Zoran Kažić za Pobjedu je juče rekao da su svi uhapšeni dugogodišnji članovi Lovačke organizacije.

Najavio je da će Lovački sud, koji ima tri člana, pokrenuti disciplinski postupak protiv njih.

''Vjerujem da će kazna biti stroga, odnosno da će biti trajno isključeni iz organizacije'' – istakao je on.

Sreća u nesreći, prema njegovim riječima, je što je lovočuvar tog dana bio na petnaestak metara u trenutku kada je grupa od devet lovaca vukla mrtvu medvjedicu.

''Nakon što su vidjeli čuvare, pobjegli su. Lovočuvari su ih prepoznali, jer se svi poznajemo i postupili su po zakonu - pozvali policiju, te veterinarsku i inspekciju lovstva. Svi su odmah izašli na teren i uradili uviđaj'' - rekao je Kažić i naveo da je ekipa i juče bila na terenu.

Kako je precizirao, osobe su identifikovane i "sada je sve u rukama nadležnih - policije i tužilaštva".

''Ovaj slučaj preuzele su državne institucije i nemamo više ingerencija'' - naveo je Kažić.

Istakao je da je napravljen najveći mogući prekršaj u lovu i da je potrebno da budu adekvatno kažnjeni kako se ne bi ovako nešto ponovilo.

''Ubili su zaštićenu vrstu i zvjerku koja je zakonom trajno zaštićena. Moguće da je motiv obijest, ali je moguće da je to učinjeno i zbog prodaje mesa'' - naveo je Kažić.

On je rekao da "ova grupa diže hajku protiv lovačke organizacije".

''I to sve jer im smetamo da se bave nezakonitim radnjama, a mi smo ih sprečavali u tome. Jednostavno, radimo svoj posao i nadamo se da će biti kažnjeni kako treba jer ovo ne smije da se ponovi'' - poručio je Kažić.

Medvjedica je ubijena u petak ujutro, a iz Lovačke organizacije Podgorica su saopštili da se radi o grupi koja im je od ranije poznata.

Postupak pet osoba zatečenih u krivolovu na zaštićenu vrstu, kako je Pobjedi kazao državni sekretar za oblast šumarstva, lovstva i drvne industrije u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić, izraz je njihove bahatosti, bezobzirnosti i primitivizma koji treba da se adekvatno sankcioniše.

Pohvalio je Lovačko društvo Podgorica koje je "kao savjesni korisnik lovišta uspostavilo kvalitetan monitoring, u skladu sa propisima i planovima upravljanja i ugovorom o korišćenju lovišta".

''U konkretnom slučaju, korisnik lovišta je postupio u granicama propisanih zakonskih ovlašćenja i podnio odgovorajuće prijave koje će, nadam se, imati svoj adekvatan epilog'' - rekao je Anđelić.

Smatra i da je policija posao obavila kako treba.

''Posebno bih pohvalio postupanje policije koja je za veoma kratak period reagovala efikasno i počinioce privela u nadležno tužilaštvo na dalji postupak'' - zaključio je Anđelić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Planina

TREBA IH TERETITI ZA UBISTVO ZIVOTINJE !!! I DOŽIVOTNA ZA NJIH !!! SRAMOTA !!!