11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bulatović: Zašto odlažemo planiranje potomstva?

Društvo

Comments 0

Bulatović: Zašto odlažemo planiranje potomstva?

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Na temu promijenjenog odnosa, prvenstveno žene, a zatim i muškaraca, prema potomstvu razgovarali smo sa psihologom Milošem Bulatovićem.

Bulatović je za Antenu M kazao da se odrasli u današnje vrijeme nerijetko vode principom zadovoljstva negoli principom realnosti i dodao da mnoge obaveze i odgovornosti koje donosi odraslo doba, među kojima su stvaranje potomstva i roditeljstvo, bivaju odložene ili pak u potpunosti isključene.

Kao razlog odlaganja stvaranja potomstva, Bulatović navodi  promijenjen odnos društva prema ženi kao i socio-ekonomske razloge.

Razgovor Vam prenosimo integralno.

Antena M: Zbog čega žene imaju promijenjen odnos prema potomstvu? Šta se važno promijenilo u posljednjih nekoliko decenija, pa žene odlažu rađanje ili ne žele da rađaju?

Bulatović: Zato što se promijenio odnos društva prema ženi, u smislu da žena sada ima mnogo više prava na izbor. Sjetite se samo, posmatrajući kroz prizmu našeg konteksta, nekoliko decenija unazad žena je imala mali broj prava, da ne kažem zanemarljiv u odnosu na muškarca. Ono što je pozitivno je to da je žena sve više aktivni učesnik u odlučivanju stvaranja potomstva.

Promjenila se paradigma koja se tiče odnosa prema potomstvu. Znate, za stvaranje potomstva nije dovoljna samo žena, već je potreban i muskarac (ako izuzmemo rađanje vještačkom oplodnjom, ali i tada je potreban), pa bih se osvrnuo na to da ne stoji da samo žene odlažu ili ne žele potomstvo, već šta se to desilo pa su se standardi promijenili, te i žene i muškarci odlažu stvaranje ili pak biraju da ne ostave potomstvo za sobom.

Čini mi se da se odrasli, kada kažem odrasli mislim na kalendarsku odrednicu odraslog, u današnje vrijeme nerijetko vode principom zadovoljstva negoli principom realnosti.

Šta to znači? To znači da mnoge obaveze i odgovornosti koje donosi odraslo doba, među kojima su stvaranje potomstva i roditeljstvo, bivaju odložene ili pak u potpunosti isključene. Razloga za takvo postupanje je sigurno mnogo, među kojima može biti i odnos njihovih roditelja prema njima samima, gdje u djetinjstvu im nije dato dovoljno prostora da razvijaju autonomnost i inicijativu, već su se mnoge odluke donosile umjesto njih bez mogućnosti da iskustveno prođu kroz sav taj proces. Na taj način se može, doduše neeksplicitno, poslati poruka djeci i mladima da ne treba da odrastu. A onda kada odrastu, bivaju prepušteni sebi da donose odluke i snose odgovornost za iste.

Takođe, ne smijemo prenebregnuti činjenicu odlaganja stvaranja potomstva, iz socio-ekonomske perspektive. Kako se promijenio i čini mi se i dalje se mijenja odnos prema djetetu, u pozitivnom smislu, mijenja se i svijest o odgovornosti koji se tiče njege i brige o jednom malom biću, tokom njegovog odrastanja. Zabrinutost odraslih koja se odnosi na stvaranje i održavanje egzistencijalnih uslova (sticanje adekvatnog obrazovanja koje moze pružiti adekvatnu mjesečnu novčanu nadoknadu, a koja može pružiti adekvatne uslove za život), takođe mogu biti jedan značajan faktor koji uslovljavaju odlaganje stvaranja potomstva.

U kakvoj je vezi želja za potomstvom i uslovi za odgajanje potomstva, jer vidimo da gdje su uslovi lošiji imamo veći prirodni priraštaj?

Bulatović: Znate, različiti su razlozi iliti motivi zašto se stvaraju porodice. Nerijetko, neko smatra bogatstvom ukoliko ima više članova porodice, pa čak i ako nema dovoljno uslova, prema sadašnjim standardima, da pruži život dostojan čovjeka svakom članu porodice. Takođe, jedan od razloga može biti taj da više djece povećava sansu da, kada odrastu, mogu stvoriti bolje uslove za život.

Ne zaboravimo da emotivni odnos među partnerima i usklađeni stavovi po pitanju potomstva takođe mogu uticati na stvaranje potomstva.

Šta je toliko drugačije u Evropi, nego u ostatku svijeta, pa ovdje imamo negativni prirodni prirastaj? Da li je to lagodan život koje žene ne žele da naruše obavezama prema djeci?

Bulatović: Ako zemlje Evrope posmatramo kao srednje i visoko razvijene, onda možemo reći da one imaju tendenciju stvaranja ''demografsko-ekonomskog paradoksa'', tj. niže stope prirodnog priraštaja - upravo zbog izbora životnog stila povezanog sa ekonomskim blagostanjem, u kojem su stope smrtnosti niže u odnosu na ostatak svijeta, gdje je kontrola rađanja lako dostupna i gdje mogu djeca biti posmatrana kao nazovi ''ekonomska obaveza''- a koja se odnosi na stvaranje adekvatnih uslova stanovanja, troškova obrazovanja i drugih troškova koji su uključeni u odgajanje djece.

Ne želim da upadnemo u zamku i rodno etiketiramo ženu, kada su u pitanju obaveze prema djeci, jer podsjećam da je za stvaranje potomstva i pružanje adekvatnih uslova potreban i muškarac (ako izuzmemo vještačku oplodnju) i ako ne govorimo u kontekstu istopolnih partnerskih veza.

Obaveza ili, bolje rečeno, briga o djeci treba da bude ravnopravna, s tim da se ravnopravnost treba definisati unutar partnerskih odnosa i roditeljskih uloga.

Šta potencijalno može biti rješenje ovog problema?


Bulatović: Čini mi se da društvo treba da stvori ekonomsku sigurnosti i stabinost, kako partneri ne bi imali nedoumice oko osjećanja sopstvene sigurnosti da li mogu da pruže pristojne uslove života svom potomstvu, a koji su dostojni čovjeka.
Takođe, transgeneracijske poruke po pitanju odrastanja i sticanja samopouzdanja i osjećaja odgovornosti treba revidirati, kroz odnos u kojem roditelj treba da njeguje i stvara kod djeteta upravo ove kvalitete, kako bi, kada odrastu, isti oni mogli da se nose sa obavezama i odgovornostima koje nosi odraslo doba.

Čitav razgovor možete čuti u emisiji "Junior", od 8:30, na Antena M radiju.

Sponzor emisije je Grave osiguranje.

Prateći potrebe tržišta i kontinuirano uvodeći inovacije, GRAWE osiguranje je u posljednjih nekoliko godina uvelo nove proizvode osiguranja u oblasti osiguranja života kazao je šef prodaje GRAWE osiguranja Miloš Mitrović.

“Kroz ovaj vid osiguranja i štednje možemo da obezbijedimo budžet za obrazovanja ili realizaciju nekog drugog plana za djecu u smislu školovanja, samostalnog početka života, kupovinu prvog automobila, ulog za stambeni kredit, putovanje…I na kraju krajeva da postignemo fenansijsku rasterećenost roditelja i finansijsku stabilnost djeteta. Na ovaj način želimo da djecu od malih nogu učimo koliko je važno razmišljati o budućnoti. Jako smo ponosni na rezultate koje naši saradnici ostvaruju. Vjerujem da crnogorsko tržište osiguranja i roditelji na samom tržištu će ovaj proizvod u perspektivi znati da prepoznaju kod GRAWE osiguranja i naći način da ga omoguće svojoj djeci”, kazao je Mitrović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR