16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dajbabsku goru markirali suvomeđom i ,,časnom trpezom“

Izvor: Pobjeda

Društvo

Tag Gallery
Comments 6

Dajbabsku goru markirali suvomeđom i ,,časnom trpezom“

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber


Srpska pravoslavna crkva na vrhu Dajbabske gore u Podgorici, iznad Manastira Dajbabe, sazidala je dva postolja, svojevrsni oltar, gdje njihovo sveštenstvo povremeno služi i taj prostor oivičila suvomeđom, odnosno, stiče se utisak – markirala buduće temelje crkve.

Prema istraživanju Pobjede, to se dogodilo u periodu između 18. marta i 15. juna 2015. godine.

Do tada je na vrhu Dajbabske gore postojala oznaka za takozvanu trigonometrijsku tačku koja je bila napravljena od kamena i u obliku piramide. I ništa više.

Danas, međutim, od trigonometrijske tačke nema traga, a SPC je „pečatirala“ Dajbabsku goru kao svoje vlasništvo, piše Pobjeda.

Takozvane trigonometrijske tačke su matematička osnova za razvijanje mreže za geodetsko snimanje nepokretnosti i za njeno vertikalno i horizontalno pozicioniranje u prostoru, a koristi ih i vojska.

Pobjeda

Kako su objasnili nezvanični sagovornici Pobjede, za potrebe vojske ove tačke označavaju mjesta za vodu, put, izvore, tunele.

"To su bitne tačke sa stanovišta vojske. Po tom principu postoje izmjerene kotne ili trigonometarske tačke označene komadom betona i brojem sa nadmorskom visinom. To znači da je neka tačka bitna za potrebe vojske, pa i u odbrambene svrhe" – objašnjasnili su sagovornici Pobjede.

Sada je kota i za geodetska snimanja i za vojsku oltar SPC.

I, zanimljivo, da niko, sve ove godine, ni od državnih organa, kao ni iz vojske nije primijetio „sitnicu“ da trigonometrijske tačke nema, a da je umjesto nje „nikao“ oltar.

Upozorenje

Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravosavne crkve Stevo Vučinić za Pobjedu ocjenjuje da „na najvišoj koti koja dominira Zetskom ravnicom, na vrhu Dajbabske gore, zaklonjena od „očiju“ javnosti, drsko i podlački, Beogradska patrijaršija priprema teren za izgradnju saborne crkve“.

"Obilježila je temelje i na betoniranome temelju postavila oltar nad kojim redovno služi monaštvo iz Manastira Dajbabe. Značaj te lokacije, na toj dominanti, takvih je simboličkih potencijala da ne može da se dozvoli da na njemu gradi, posebno ne crkvu, bilo kome ko ne oličava suverenitet i integritet crnogorske zajednice. Taj prostor ne može i ne smije da se označi simbolima strane države. A Srbija jeste strana država, ali i država neprijateljski nastrojena prema ustavnome poretku Crne Gore" – poručio je Vučinić.

Vučinić podsjeća da „nije prvi put da ta Beogradska patrijaršija, posredstvom političkih partija, destabilizuje političke prilike u zemlji, a onda, koristeći se tim neredovnim prilikama, bez dozvole gradi monumentalne objekte koji, ustvari, nijesu crkvene naravi nego podmukli politički iskazi upereni protiv svih naših interesa“.

"Tako je pred referendum o nezavisnosti, 2005. godine, postavila limeni objekat na Rumiji, a nedavno i takozvanu krstionicu kod Tivta. U prvome slučaju, i materijalno i simbolički, nasrnula je na međunacionalnu i međuvjersku slogu naroda podrumijskoga kraja, a u drugome, Boku označila kao prostor velikosrpskih aspiracija. Takvo njeno ponašanje uzelo je razmjere epidemije koja prijeti da razori državne temelje" – ističe Vučinić.

Ono što brine, ocjenjuje sagovornik Pobjede, jeste da se „ne bi reklo da to uzbuđuje administraciju“.

"Takvo ponašanje administracije, koje i jeste veleizdajničko, neki tumače politički mudrim; vele da nije pametno da se pred izbore velikosrpska opozicija provocira. I tako od izbora do izbora, dok se na nekim narednim ne lišimo i crnogorske vlasti i države" – zaključuje Vučinić.

S druge strane, iz Srpske pravoslavne crkve poručuju da ne planiraju bilo kakvu gradnju na Dajbabskoj gori, tvrde da nije napravljen oltar i ističu da sveštenstvo Manastira Dajbabe i dio vjernika godišnje, na Preobraženje, izađu na dajbabski vrh „poštujući tradiciju“.

Tradicija

"Još od vremena od osnivanja Manastira Dajbabe, početkom 20. vijeka, od strane prepodobnog Simeona Popovića, rođenog Cetinjanina, postoji praksa da se jednom godišnje, na Preobraženje, 19. avgusta, u ponoć na vrhu Dajbabske gore služi sveta liturgija u spomen na praznik Preobraženja Hristovog na gori Tavorskoj. Takva praksa je nastavljena i poslije Drugog svjetskog rata i njegovana je od svih dajbabskih igumana do danas. U pitanju je jedna služba godišnje, na kojoj prisustvuje sveštenstvo sa određenom grupom vjernik"a – kazao je Pobjedi protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Tvrdi i da to što je Pobjeda fotografisala nije oltar, „jer je oltar sastavni dio hrama“.

"To je improvizovana časna trpeza na kojoj se služi liturgija. Ne vidim nikakav problem u tome. I Ustavom Crne Gore svakome je zagarantovano pravo da javno ili privatno, sam ili u zajednici sa drugima, ispovijeda svoju vjeru kroz vršenje vjerskih obreda ili učestvovanjem u njima" – naglasio je on.

Nema saznanja, kako kaže, da će se tu graditi hram i koliko mu je poznato takav zahtjev nije formalizovan u vrijeme izrade Detaljnog urbanističkog plana za Dajbabe i Dajbabsku goru.

"Čak ni komunističkim vlastima poslije Drugog svjetskog rata nije smetalo da se, takođe, na brdu u blizini Manastira podigne veliki krst koji je i danas vidljiv sa magistrale koja vodi ka Zeti. Možda ovo interesovanje Pobjede pobudi dublje potrebe vjernika Dajbaba i Podgorice da se, ako Bog da, jednoga dana, onako kako Bog zapovijeda i zakoni dozvoljavaju, sagradi jedna crkva na ponos Podgorice i Crne Gore" – zaključio je Džomić.

Fakat je da, makar za sada, Srpska crkva na vrhu Dajbabske gore nije iskopala temelje za budući hram ili crkvu, ali je i činjenica da suvomeđom jeste oivičila prostor.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

E ako i ovo ovako prodje , vise je nego jasno da klero fasisti imaju jaku podrsku na veoma vosokim polozajima u sistemu Crnogorske vlasti .Prema tome gradjani CG vidite li jasno da nadlezni snom mrtvijem spiju .

mr

Ne bilo ove administracije i ove vlasti, kad se ovako sprdaju sa njima! Vrlo je moguce da se sve ovo radi u dogovoru sa većinom njih... Inače.....

zordan

SPC uvijek radi ovako podmuklo i pod okriljem noci . Hitno ukloniti ovo ruglo i ponovo postaviti kotnu piramidu za potrebe Vojske CG . U pamet se Crna Goro , sjutra ce biti kasno.