21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
KCCG: Prvi put u CG urađene operacije deformiteta kičmenog stuba

Društvo

Comments 0

KCCG: Prvi put u CG urađene operacije deformiteta kičmenog stuba

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U Kliničkom centru Crne Gore prvi put su izvedeni operativni zahvati korekcije deformiteta skolioze kičmenog stuba, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Navodi se da su ortopedi Kliničkog centra Crne Gore, Aleksandar Jušković i Marko Borovinić, zajedno sa eminentnim turskim stručnjakom Čagatajem Ozturkom izveli tri operacije idiopatske skolioze kod djevojčica uzrasta od 12 do 17 godina.

„Operacije su izvedene kao što se rade u svjetski poznatim zdravstvenim ustanovama sa potpunom korekcijom deformiteta“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz KCCG, jedna operacija je bila posebno zahtjevna jer je izvedena kod djeteta sa Marfanovim sindromom - rijetkom nasljednom bolešću vezivnog tkiva koja dovodi do poremećaja u razvoju kostiju, očiju, srca i krvnih sudova, što je mnogo kompleksnije nego idiopatska skolioza.

„Urađena je i jedna jako kompleksna infekcija kičmenog stuba sa apscesima na više nivoa, kao i jedna vertebroplastika kod mlađe pacijentkinje sa osteoporotskim prelomom, te težak deformitet kičme po tipu degenerativnih promjena“, naveli su iz KCCG.

Na taj način, kako su naveli, ortopedi KCCG su ostvarili ono što su već planirali, a to je uvođenje hirurgije deformiteta kičmenog stuba kod djece, čime su zaokružili čitav aspekt operacija na kičmenom stubu.

„Ovaj projekat, osim komfora za naše pacijente, jer zdravstvenu uslugu dobijaju u svojoj državi, omogućiće značajne uštede“, kazali su iz KCCG, navodeći da izvođenje tih opertivnih zahvata u referentnim evropskim centrima po pacijentu košta i do 300 hiljada EUR.

„Važno je takođe naglasiti da uz podršku profesora Čagataja izvođenje ovih operacija u našoj ustanovi, prije svega omogućava edukaciju naših ljekara za samostalno izvođenje ovih kompeksnih zahvata“, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da u budućem periodu planiraju još takvih operacija i da već imaju kandidovane djece, kao i jedan broj jako teških slučajeva koje centri u okruženju zbog kompleksnosti nijesu mogli da prihvate.

„Na ovaj način omogućavamo pacijentima komfor, sigurnost operacija i, naravno, značajno umanjujemo troškove koje je do sada Fond za zdravstveno osiguranje morao da snosi za njihovo liječenje, čak i u više navrata, u ustanovama u okruženju“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR