11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Globalnom saradnjom do efikasnije borbe protiv hroničnih nezaraznih bolesti

Društvo

Comments 0

Globalnom saradnjom do efikasnije borbe protiv hroničnih nezaraznih bolesti

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Jačanje partnerstva i saradnje na globalnom nivou od izuzetnog je značaja za pružanje efikasnog odgovora na epidemiju hroničnih oboljenja i unapredjivanja zdravlja gradjana kao okosnice održivog razvoja, zajednički je stav ministra zdravlja  Kenana Hrapovića i Sayyida Asad bin Tarik al-Saids, potpredsjednika Vlade Sultanata Oman za medjunarodnu saradnju, koji su razgovarali tokom učešća na Globalnom sastanku Svjetske zdravstvene organizacije o hroničnim nezaraznim bolestima i mentalnom zdravlju u Omanu, koji se održavao od 09 - 12. decembra 2019. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Tokom boravka u Muscatu, Sultanat Oman, Hrapović imao je nekoliko bilateralnih sastanaka.

"Crnogorski ministar zdravlja sastao je i sa NJ.E. Sayyid Haitham bin Tariq Al Said, ministrom kulture tokom kojeg je bilo riječi o značaju unaprijedjivanja socijalnih i ekonomskih determinanti, kao pretpostavki promocije zdravlja i smanjivanja nejednakosti.

U razgovoru sa dr Piroska Ostlin, Direktoricom SZO za Region Evrope, istaknut je značaj saradnje i podrške SZO u jačanju zdravstvenog sistema sa fokusom na primarnu zdravstvenu zaštitu. Dogovoreno je intenziviranje aktivnosti na planu upotrebe digitalnih tehnologija u cilju daljeg unaprijedjeivanja kvaliteta i dostupnosti zdravstvenim uslugama, sa posebnim fokusom na kontrolu hroničnih oboljenja i hipertenzije, a prateći opredjeljenje sadržano u Strategiji digitalne transformacije zdravstvenog sistema. Dr Ostlin posebno je istakla posvećenost Ministarstva zdravlja i Vlade CG u daljem unaprijedjivanju nivoa finansijske zaštite, kao okosnice napora na ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Na sastanku sa g. Abdulla Ameen, ministrom zdravlja Maldiva istaknut je značaj uspostavljanja platforme za produbljivanje saradnje malih zemalja na globalnom nivou u cilju smanjivanja prijevremenog mortaliteta povezanog sa hroničnim oboljenjima. Ministri su se složili da klimatske promjene predstavljaju narastajući javno zdravstveni izazov i da je neophodna veća posvećenost i ulaganje u adaptaciju zdravstvenih sistema i jačanje njihovih kapaciteta za pripremljenost kako bi kvalitetno i blagovremeno odgovorili povećanim zdravstvenim potrebama.

Hrapović se susreo i sa Mohammed Al Housani, državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Sultanata Omana. Tokom susreta posebno je istaknut značaj jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda i dogovorena je saradnja u ovoj oblasti u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U fokusu bilateralnog sastanka sa šeikom dr Mohammedom Hamad Al Thani, generalnim direktorom za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja Katara bilo je pitanje upravljanja migracijom zdravstvenih radnika, kao i uloga digitalnih tehnologija u daljem unaprijedjivanju njihovih kompetencija i vještina.  Seik Dr Al Thani pozvao je dr Hrapovića da predstavi model pružanja zdravstvenih usluga u Crnoj Gori na predstojećem Globalnom samitu o inovacijama i zdravlju, koji se održava 2020.godine u Kataru. 

Na marginama Globalnog sastanka, ministar Hrapovic obavio je razgovor sa Princezom Dina Mired iz Jordana, predsjednicom Medjunarodne unije za kontrolu kancera koja okuplja 1133 člana iz 177 zemalja širom svijeta. Ističući da je kontrola kancera jedan od strateških prioriteta  Ministarstva zdravlja i  Vlade CG, koji je kao takav prepoznat u agendi održivog razvoja do 2030. godine, ministar Hrapović izrazio je zainteresovanost da Crna Gora pristupi Medjunarodnoj uniji. Takodje, prihvatio je poziv da Crna Gora svojim učešćem da doprinos prilikom održavanja predstojećeg Globalnog kongresa o kontroli kancera, koji je planiran u  2020.godini", navodi se u saopštenju.

Delegaciju Crne Gore, pored ministra Hrapovića, činili su i šefica Kancelarije SZO Mina Brajović i dr Kenan Katana, izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Podgorica, koji je učestvovao na sesiji posvećenoj kontroli faktora rizika za nastanak hroničnih oboljenja.

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR