17 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Suočavanje s prošlošću presudno za demokratsku obnovu Srbije

Društvo

Comments 0

Zeković: Suočavanje s prošlošću presudno za demokratsku obnovu Srbije

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Naznake da iza ubistva mladića u kafiću Panda u Peći, 1999, stoje pripadnici državne bezbjednosti Srbije, predstavlja, u regionalnom okviru, najreprezentativniji primjer potpune kompromitacije srpske bezbjedno-obavještajne zajednice, kaže predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije i zagovornik procesa suočavanja s prošlošću Aleksandar Zeković.

"I pored činjenice da su sprovedene određene, reklo bi se ozbiljne, reforme i da je Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji, demokratski nadzor nad radom službi bezbjednosti nije djelotvoran i ne pokazuje osnovne rezultate i funkcije.

Umjesto vladavine prava i podsticanja procesa suočavanja s prošlošću dozvoljava se da vodeći političari povremeno, u razmaku od nekoliko godina, ekskluzivno govore o pozadini zločina čije rasvjetljavanje “čuvaju” za povoljan politički trenutak. To je apsolutno neprihvatljiv pristup, koji ne smije da toleriše ni demokratska javnost Srbije, ali ni porodice žrtava", kaže Zeković.

Dodaje da je zabrinjavajuće ako je rad tamošnje državno-tužilačke organizacije takav da se konkretniji rezultati mogu očekivati tek nakon procjene domaćih političkih interesa i ciljeva.

"Zabrinjavajuće je što duže od dvije decenije nema napretka i što izostaje barem periodično, kvalitetno, obavještavanje javnosti o statusiu tih istraga.

Suočavanje s prošlošću nije samo presudno za reformu bezbjednosnog sektora u Srbiji već i za političku, institucionalnu i demokratsku obnovu Srbije", poručuje Zeković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR